20.Červen 2009

Liberec - Sociální demokracie v Liberci potvrdila své kandidáty pro předčasné volby do poslanecké sněmovny.

Lídrem se stal podle očekávání současný poslanec Pavel Ploc, zdruhého místa bude obhajovat svůj dosavadní post i někdejší šéfhornických odborů Cyril Zapletal. Do sněmovny se s velkoupravděpodobností vrátí v minulosti jeden z jejích nejvlivnějšíchpředstavitelů, kontroverzní liberecký politik Michal Kraus.

"Jak lídr, tak celá kandidátka byla schválena drtivou většinoudelegátů," líčil průběh sobotního jednání. "O kandidátech se již přílišnediskutovalo, to proběhlo na okresních konferencích. Probírali jsmespíš politické záležitosti, jako je hodnocení voleb do evropskéhoparlamentu," dodal.

Všechny kandidáty ještě musí odsouhlasit ústřední výkonný výbor strany, který zasedá 4. července.

V řadách sociální demokracie jde o další návrat kdysi vlivnéhopolitika. Na páté místo pražské kandidátky byl totiž začátkemtýdne schválen někdejší první náměstek Grossova ministerstva vnitraPetr Ibl.

Michal Kraus musel opustit politiku kvůli aféře s investicemi do africké továrny na zpracování kakaových bobů.
Vypuklav lednu 2006, když v deníku Mf Dnes obvinil Krause z korupce FrantišekRigo, muž pravomocně odsouzený za stomilionový bankovní podvod.

Kraus se hájil, ale některé okolnosti kauzy nedokázal vysvětlit.Policie ho podezřívala, že se dopustil podvodu, praní špinavých peněz akorupce. Po dvou letech, tedy v lednu 2008 vyšetřování zastavila apřípad odložila.

Kraus kvůli obviněním zprvu odstoupil téměř ze všech veřejnýchfunkcí a pak před minulými volbami do sněmovny vzdal i pozice lídra zaLiberecký kraj.

V dubnu 2007 se pak Michal Kraus vrátil do předsednictva ČSSD, tedydo širšího vedení strany. Jiří Paroubek tehdy novinářům řekl, že pokudbude Krausova "pseudoaféra" brzo uzavřena, nic nebrání tomutopolitikovi v dalším kariérním postupu.

K tomuto názoru se dnes přiklonili i liberečtí straníci. A domnívají se, že veřejnosti dokážou svou volbu vysvětlit.

"Ctíme presumpci neviny. Trestní rejstřík má čistý. Z našeho pohleduse ničeho nedopustil," obhajoval Krause šéf libereckých sociálníchdemokratů Dušek.

"Srovnejte si to s jinými kauzami. Třeba pan Čunek byl dokoncetrestně stíhán, zastával významnou funkci místopředsedy vlády anehodlal rezignovat. Naopak Michal Kraus se vzdal poslaneckého mandátua všech výhod dokud to nebude vyšetřené a objasněné, takže z méhopohledu nevidím důvod, proč by teď nemohl kandidovat," argumentovalDušek.

Pavel Ploc

Pavel Ploc bude obhajovat post poslance jako lídr kandidátky v Libercivětší obrázekAutor: hra

Co vysvětlovat ze své minulosti má stále i lídr kandidátky, dříveúspěšný reprezentant ve skoku na lyžích Pavel Ploc. Jeho jméno se totižobjevilo na seznamu důvěrníků komunistické vojenské kontrarozvědky, ježzveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů.

Ploc se proti informaci ohradil a Ústav žaloval.

"Naprosto odmítám jakoukoli aktivní spolupráci s bývalou VKR. Můjsvazek je důkazem, že předlistopadový komunistický režim se snažilzískávat na svou stranu řadu lidí, ale u mne se jim to nepodařilo,"řekl před časem Ploc. 

Soud však žalobu odmítl s tím, že žalovanými by neměli být historici ale Archiv bezpečnostních složek, který materiály spravuje.
Žei přesto může získat pro sociální demokracii v regionu značný počethlasů, si vyzkoušela liberecká ČSSD již v krajských volbách, kdekandidoval na druhém místě za jejím lídrem Stanislavem Eichlerem.

Ploc se svými téměř čtyřmi tisíci preferenčními hlasy současného libereckého hejtmana přeskočil a volby de facto vyhrál.

Vložil: Rohle ¤