18.Červen 2009
Bruntál - Fotbal hrají bosky, v lepším případě mají jen jednu botu,kterou kopají. Děti z Nairobi, hlavního města africké Keni, přijeli naBruntálsko, kde v rámci projektu Fotbal pro rozvoj poznávají region.

Devět mladých fotbalistů z africké Keni trávítento týden poznáváním našeho regionu. Bydlí v rodinách svých českýchvrstevníků ve Vrbně pod Pradědem
a v okolních obcích.

Africké děti vedle přátelských utkání besedují na školách s žáky o životě v hlavním městě Keni v Nairobi.

V pondělí sehráli mladí Keňané fotbalový zápas v Bruntále na hřištiStřední průmyslové školy a dnes, ve středu 17. června, se utkají svrbenskými středoškoláky na tamním fotbalovém hřišti. Turnaj je určenpro veřejnost, přijít se může podívat každý.

Akce probíhá v rámci projektu Fotbal pro rozvoj, jehož patronem jefotbalista Tomáš Ujfaluši. „Chceme tak pomoci mladým Keňanům, kteří paktady informují o životě v Keni,“ řekl Pavel Žwak, koordinátor akceFotbal pro rozvoj.

Kopaná je pro mnohé Afričany smyslem života

Fotbal je pro mladé Afričany v Nairobi jednou z mála aktivit, jak vzdorovat temné stránce života ve slumu.

V něm totiž žije většina obyvatel zhruba třímilionového Nairobi,jedná se o největší slum v Africe. „Drogy a prostituce jsou tamobrovským problémem a fotbal je pro ně způsob, jak tomu čelit,“ podotklPavel Žwak.

Sociální podmínky jsou mizerné, děti hrají bosky, v lepším případě mají jednu botu, kterou kopají.

Také proto u nás probíhá sbírka kopaček a míčů pro Afriku, kterouorganizuje INEX - Sdružení dobrovolných aktivit. Nové i použité boty amíče pak udělají radost dětem z chudinských čtvrtí v Nairobi.

Šest chlapců a tři dívky z Keni se vedle přátelských utkání seznámís našim regionem. V plánu mají poznávání Jeseníků a výlet na SlezskouHartu.

Vložil: Rohle ¤