18.Červen 2009
Podle ministra zahraničí Balázse Pétera tento krok ušetří až dvěmiliardy forintů (asi 190 mil. Kč). Také česká diplomacie musela vnedávné minulosti kvůli úsporám uzavřít sedm úřadů.

Maďarsko postižené ekonomickou krizí musí šetřit i v diplomacii, auzavře proto v nejbližší době čtyři svá velvyslanectví v cizině a osmkonzulátů. V dalších místech budou maďarské diplomatické službysjednoceny, aby se ušetřily náklady. Oznámil to ministr zahraničíBalázs Péter.

Zrušeny mají být podle něj velvyslaneckéúřady v Lucembursku, v Chile, ve Venezuele a v Malajsii. Maďarsko kromětoho uzavře své konzuláty ve francouzském Lyonu, německém Düsseldorfu,polském Krakově, americkém Chicagu, kanadském Torontu, brazilském SaoPaulu, australském Sydney a čínském Hongkongu.

Sdružení zastupitelských služeb, dosudrozmístěných v několika budovách, se předpokládá ve Vídni, v Paříži aŽenevě, uvedl ministr.

"Touto reorganizací ušetříme až dvě miliardy forintů (asi 190 milionů Kč) ročně," zdůraznil Péter.

Maďarsko bude mít po změnách 102 zastupitelských úřadů v 80 zemích.Maďarská vláda se zavázala ušetřit na státních výdajích v letech 2009 a2010 celkem 4,6 miliardy eur (asi 123 miliard Kč) jako podmínku prozískání mezinárodní finanční pomoci 20 miliard eur (534 miliard Kč) propřekonání dopadů globální krize.

Také česká diplomacie musela v nedávnéminulosti kvůli úsporám uzavřít sedm úřadů - tři velvyslanectví a čtyřigenerální konzuláty, například v Zimbabwe a Uruguayi. Ministerstvonevylučuje ani další úsporné kroky.

Vložil: Rohle ¤