20.Červen 2009

Liberec - Občanští demokraté v Liberci potvrdili svékandidáty pro podzimní předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Lídremse stal současný poslanec za Semilsko Zdeněk Mach, z druhé pozice budeobhajovat svůj mandát liberecký poslanec Tomáš Hasil.

Další dvě místa obsadili nováčci z komunální politiky. „Trojkou"Libereckého kraje byl zvolen současný krajský a jablonecký zastupitelza ODS Karel Dlouhý a na posledním volitelném místě se umístilmístostarosta Cvikova Jaroslav Švehla. Poslanecké lavice tak opustí„rebel" Juraj Raninec a výrazná tvář jablonecké ODS Libor Ježek.

„Všichni byli zvoleni výraznou většinou. Volba probíhala pojednotlivcích, takže byla šance jména prolínat," informoval Aktuálně.czšéf liberecké ODS a zároveň předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Zvolením Tomáše Hasila dvojkou kandidátky tak liberečtí straníciznovu dali důvěru muži, který měl jako vládního zmocněnec dohlížet nahospodaření a přípravy mistrovství světa v klasickém lyžování vLiberci.

MS Liberec 2009

KateřinaNeumannová s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem (ODS) po ukončenímistrovství. Oba svorně tvrdí, že šampionát byl úspěšnývětší obrázekAutor: Ondřej Besperát

Šampionát přitom provázely mnohé pochybnosti, které vyústily vpodání dvou trestních oznámení iniciovaných Nejvyšším kontrolním úřadema několika žalob. Poslední vývoj ukazuje, že pořádání mezinárodníhomistrovství skončí až stomilionovým dluhem. 

„Jakým způsobem bylo hospodařeno nebo nehospodařeno, to nenízáležitostí vládního zmocněnce. Tento dotaz musíte položit naorganizační výbor," tvrdí dnes poslanec Hasil.

Přitom to byl právě on, kdo společně s dalšími libereckými politikypřesvědčoval v polovině roku 2007 vládu Mirka Topolánka, aby navýšilastátní dotaci na šampionát o necelých 900 milionů korun. Prý to bylapředchozí vláda ČSSD, kdo házel pořadatelskému městu vedeném ODS klackypod nohy.

Hasilovo jméno souvisí i s druhou částí kontroverzní sportovní akce.Jako vládní zmocněnec totiž v prosinci loňského roku žádal vláduprostřednictvím ministra školství o dalších 189 milionů přímo pro týmKateřiny Neumannové.

Z mistrovství přitom profitovala i jeho firma Kalendář Liberecka,potažmo rádio Dobrý den, které spoluvlastní s Pavlem Michalem. Jakojediné rozhlasové stanici totiž organizátoři v čele s KateřinouNeumannovou platili za vysílání infoservisu k závodům.

Přitom stanice v tu dobu nevysílala ještě ani rok a oproti ostatnímregionálním rádiím nebylo v té době možné zjistit, jaká je jejíposlechovost.

Jiří Kittner, primátor města Liberec

Přemysl Sobotka s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem při předávání medailí

„Vstupem do politiky jsem skončil s funkcí jednatele společnosti, ajsem pouhým majetkovým spolupodílníkem. Nemám žádná rozhodovací anipodpisová práva, jednání vykonává jednatel a druhý spolumajitel firmy,"odmítá Hasil nařčení ze střetu zájmů.
A pochybení v tom nevidí ani vedení liberecké ODS.

„Rádio Dobrý den je komerční záležitost. Byl to dvoustranný vztah,jako byl s jinými médii, takže bych v tom žádný konflikt zájmůneviděl," zastal se poslance již dříve Přemysl Sobotka.

Přemysl Sobotka je přitom s majiteli společnosti Kalendář Libereckaúzce svázán. Manželka spoluvlastníka Pavla Michala Martina je jehoasistentkou.

Sobotka i Hasil věří, že předchozí angažmá v rámci kontroverzního mistrovství hlasy straně neubere.

„Výsledek mistrovství světa byl velmi dobrý. Bohužel v Českérepublice byl prezentován tak, jak byl prezentován, ale jinak jehoobraz a obraz České republiky v zahraničí byl mimořádný," hodnotí akciHasil, kterou exministr Ondřej Liška (Strana zelených) nazval Temelínemčeského sportu.

Mistrovstvím ale výčet Hasilových aktivit, o které se zajímá policienebo média, nekončí. V regionu, ze kterého pochází, se v souvislosti sjeho osobou hovoří o klientelismu často.

Například liberecké radní kvůli němu prověřuje policie.

Občanské sdružení Staré Město totiž podalo na vedení Liberce v čeles primátorem Jiřím Kittnerem (ODS) trestní oznámení kvůli prodejipozemku v lukrativní části Liberce právě společnosti KalendářLiberecka.

Aktivistům se nelíbila cena, s jakou Hasil a jeho společník kparcele přišli. Dostali od města padesáti procentní slevu a tak zapozemek poblíž vchodu do liberecké ZOO zaplatili jen 158 tisíc korun.

Na kontroverzní zakázku, tentokrát pro Liberecký kraj, upozornili vminulosti i liberečtí vydavatelé. Zdála se jim předražená až o polovinu.

Jednalo se o výpravnou knihu o hradech a zámcích regionu, za kterouhejtmanství v čele s ODS zaplatilo Kalendáři Liberecka necelé dvamiliony korun. Zakázka jen těsně minula hranici, kdy je nutnévyhlašovat veřejné výběrové řízení (o pouhých pět tisíc korun).

Sám Hasil veškerá nařčení odmítá, považuje je za neprůkazná a tendenční, a vidí v nich jen nekale vedený politický boj. 

Vložil: Rohle ¤