26.Červen 2009

Moskva - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazpromzvažuje, že letos sníží investice o 30 procent. Důvodem je složitáfinanční situace podniku. Uvedl to podle agentury AP náměstekfinančního ředitele společnosti Andrej Kruglov.

Podle něj současná složitá situace volá po změně plánů. Kruglovřekl, že představenstvo podniku bude posuzovat nový rozpočet v září.Dosud je v plánu investovat letos 920 miliard rublů (29,4 miliard korun)

 

Podnik chce zachovat hlavně výdaje do velkých projektů na přepravu plynu, například plynovod Nord Stream do Německa.

Tržby z vývozu letos klesnou o 40 procent

Generální ředitel podniku Alexander Medveděv ve středu uvedl, žeexportní tržby Gazpromu letos klesnou o 40 procent, přestože evropskáspotřeba v posledních měsících vzrostla. Medveděv přitom odmítlobvinění, že firmu připraví o tržby strnulá cenová politika.

Gazprom je největší ruskou firmou a největším producentem zemníhoplynu na světě. V poslední době jeho hospodaření postihl propad cenkomodit se slabší poptávkou.

Firma počátkem roku přerušila tok plynu do velké části Evropy. Ruskose nechalo slyšet, že za to odmítá mít jakoukoli zodpovědnost. PodleGazpromu přerušení dodávek způsobila vyšší moc,  a tedy také nikdo neníza přerušení zodpovědný.

Vložil: Rohle ¤