26.Červen 2009

Praha - "Stop pomlouvání, politikaření, vydírání, žalování anabourávání se do mailových stránek," hlásil Ivan Hašek připředstavování svého programu před volbami předsedy Českomoravskéhofotbalového svazu. Co měl vlastně na mysli?

Český fotbal si vybudoval renomé stoky, v níž se myslí pouze na osobní prospěch, ambice a "kamarádské" výpomoci. 

Není divu, že do fotbalu se stávajícím vedením se už ani nehrnousponzoři, kteří spojením jména firmy s nejpopulárnějším sportem v Českuriskují svou pověst.

Základem nespokojenosti fanoušků s končící "vládní garniturou" včele fotbalu a tím pádem i celého hnutí byly už samotné volby předsedy,které vynesly do čela tandem Pavel Mokrý - Vlastimil Košťál.

Pod jejich vedením se nejprve téměř zcela loajální výkonný výborpostupně rozdělil na dva tábory a frontmen Košťál s loutkovým šéfemMokrým dál ovládali ten silnější (Vacek, Bělák, Hrdlička, Chvála,Starka a Haškovec), prostřednictvím kterého si v podstatě odhlasovali,co chtěli.

Znak ČMFSVyberte předsedu ČMFS - náhled infografika
 

Veřejnost, chlácholenou úspěchy reprezentace, dění na svazu až taknezajímalo. Do popředí zájmu se dostalo až poté, kdy vedení začalodělat mezinárodní ostudu a reprezentace upadla.

Avšak už před tím vzedmulo vlnu nevole několik akcí a praktik současného vedení. Které to byly a kdo za nimi stál?

Národní stadion - Myšlenka stavby národního stadionu sezrodila po "stříbrném" Euru 1996 za předsedy Chvalovského. Už tehdy šloo projekt dosti kontroverzní, ale i nefotbalovou veřejnost začal naplnodráždit až poté, co se do projektu vložil manažer reprezentaceVlastimil Košťál.

Fotogalerie

Národní fotbalový stadion na LetnéNárodní knihovna a stadion na LetnéNárodní fotbalový stadion na LetnéNárodní fotbalový stadion na LetnéNárodní stadion očima návrhářů
 

Ten za dob svého předsedování na Spartě o stavbě nového stadionunechtěl slyšet, protože reprezentační tým měl podle něho ideální domovprávě na "jeho" Spartě. Po volbách v roce 2005 byl Košťál přípravoustavby stadionu pověřen výkonným výborem a záhy vymyslel i řešení. 

Stadion vznikne přestavbou sparťanské arény na Letné, rozhodl.

Fotbalový sněm v Pruhonicích

Jaroslav Vacek, fotbalový ministr 

Nikoho pak už ani nepřekvapilo, když TV Nova přišla s odhalením, žepozemky pod sparťanskou Toyota Arenou koupil dříve Košťál od státuzhruba za 20 milionů korun.

Z plánů na národní stadion podle Košťálových plánů k úlevě značné části občanů sešlo.

Volba reprezentačního trenéra - Hned dvakrát se v rozmezí jednoho roku volil reprezentační trenér. A pokaždé tak, že na to fanoušci jen tak nezapomenou.

Volbu trenéra Rady doprovázel nevídaný názorový veletoč členůvýkonného výboru (ještě den předem veřejně vyjadřovali podporu JozefuChovancovi) a mezinárodní ostuda s podvrženými jmény respektovanýchzahraničních koučů, ti se měli údajně zajímat o trénování českéreprezentace. Ostudnou blamáž si pěkně vychutnaly přední sportovnídeníky po celém světě.

Nedávné volbě Františka Straky zase předcházelo ujištění, žetentokrát se dá na názor odborné komise, která doporučila Dušana Uhrinastaršího. Jenže nakonec prošla iniciativa Jaroslava Starky, tedyzvolení Františka Straky. Obě volby ukázaly, že mužem, kdo tahá zanitky českého fotbalu, je jeho "ministr financí" Jaroslav Vacek.

Grafika

Pavel MokrýČeská radost z gólu
Blamáže i úspěchy takový byl fotbal pod vedením Pavla Mokrého
 

To on prosadil volbu Rady na úkor Košťálova favorita JozefaChovance. Vlastimil Košťál se poté stáhl ze scény a nakonec rezignovalna všechny funkce.

Fotbaloví agenti nominují hráče do reprezentace? -  Výběrhráčů do národního týmu takové spekulaci jen nahrával. Za trenéra KarlaBrücknera se občas reprezentaci přezdívalo FC Paska, kvůli přítomnostivelkého množství fotbalistů ze stáje agenta Pavla Pasky.

Nadstandardní vztahy mezi Paskou a správcem svazových financíJaroslavem Vackem jsou známou věcí. Socialistickým Pragosportemostřílený Vacek měl mít podle kritiků svazových praktik svůj vliv nanominaci reprezentace, kde se zhodnocovala cena hráčů.

Naposledy se podobné hlasy ozvaly při nominaci (už za trenéra PetraRady) dalšího Paskova hráče Miroslava Slepičky, jenž byl přes nevýraznévýkony v lize povolán na dvojzápas s Polskem a Slovinskem. Záhy bylprodán ze Sparty do Dinama Záhřeb a v reprezentaci se už neobjevil.

Fotbaloví fanoušci na Staroměstském náměstí

Za co se utratily peníze na Euru 2004?

V roce 2003 zase média informovala o případu záložníka Jana Poláka,po jehož přestupu do Liberce poslalo Brno na účet Pragosportu částku vevýši tří milionů korun.

Situace se pak změnila s volbou Františka Straky.

Toho prosadil příbramský boss Jaroslav Straka, jehož zastupujeprávník Julius Kramarič, který zároveň spolupracuje s agenturou OndrejeChovance. Straka následně povolal hned několik hráčů z Chovancovystáje, kteří se dříve v nominaci neobjevovali.

Peníze za Euro 2004 - "Za 29 dní utratilo 34 osob 33 milionůkorun. Naše minulé úspěchy nehospodárně prošustrováváme," bouří se létasvazový místopředseda Jiří Kubíček patřící do rebelující frakce vevýkonném výboru. 

Pálí ho vysoké útraty na jinak mimořádně úspěšném mistrovství Evropyv Portugalsku, které podle Kubíčka nebylo řádně vyúčtováno. Manažerreprezentace Vlastimil Košťál označoval tyto útoky za pomatené. Jenževládce svazových financí Jaroslav Vacek vytrvale odmítal připustitjakýkoliv audit svazové kasy, a tak pravda zřejmě jen tak najevonevyjde.

Zmíněná transparentnost tak zoufale trpí a podezření z osobního obohacování na úkor českého fotbalu bobtnají.

Kauza Alea - Další z negativních kauz, která se v souvislostis ČMFS objevila. Na smlouvě s firmou Alea, která má dodávat vybavenírozhodčím, se měl podílet kontroverzní muž ze západních Čech (volebnímanažer a lobbista Vlastimila Košťála) Roman Berbr.

Alea kvůli neplnění smlouvy podala žalobu o zhruba 10 milionů korun."Naši právníci nám tenkrát řekli, že není problém tu smlouvuvypovědět," reagoval na soudní při Jaroslav Vacek. Kauza Alea je stáleu soudu. První jednání bylo odročeno na 1. července.

Vložil: Rohle ¤