18.Červen 2009

SB: Světová ekonomika letos klesne až o tři procenta

Šéf Světové banky (SB) Robert Zoellick.

Washington - Globální ekonomika v letošnímroce zaznamená propad až o tři procenta. Řekl to dnes prezident Světovébanky (SB) Robert Zoellick. Pokud se prognóza naplní, bude to horšívýsledek, než s jakým tato instituce dosud počítala. SB dříve uváděla,že propad globální ekonomiky se bude pohybovat kolem 1,75 procenta.

"I když očekáváme, že růst se obnoví v průběhupříštího roku, tempo oživení je nejisté a chudí lidé v mnoharozvojových zemích budou vliv krize i nadále pociťovat," řekl Zoellickpřed schůzkou ministrů financí skupiny G8, která se bude o víkendukonat v Itálii.

Zoellick řekl, že nejvyspělejší země v letošnímroce čeká hospodářský propad a mohou čelit ještě horším vyhlídkám až doté doby, než nastane obrat v exportu a přímých investicích. To ale můžebýt až koncem příštího roku.

"Je toho ještě dost, co musíme vnadcházejících měsících udělat, abychom zmobilizovali zdroje a ujistilise, že chudí nedoplatí na krizi, za kterou nemohou," řekl Zoellick.

Světovábanka odhaduje, že celkový schodek ve financování rozvojových zemí seletos bude pohybovat od 350 miliard do 635 miliard dolarů (od 6,7bilionu do 12,2 bilionu Kč).

"Nízkopříjmové země, které majíkvůli nízkým rezervám a vyčerpaným státním rozpočtům omezenou kapacitusi půjčovat, budou při získávání dostatečného financování čelit vpříštích letech zvlášť velkým těžkostem," řekl šéf Světové banky.

"Jakbude krize přecházet přes nízkopříjmové země, bude proto mnohemdůležitější obstarat si finance od Světové banky, Mezinárodníhoměnového fondu a z dalších zdrojů," dodal Zoellick.

Vložil: Rohle ¤