17.Červen 2009
Koupit notebook, nebo desktop? Tuto otázku si lidékladou již tisíce let. Notebook je dražší a méně výkonný. Desktop mávyšší výkon, ale k bazénu si jej nevezmete.
Notebook je možná méně výkonný, zaujme ale více než desktop.foto: Acer

Notebook je možná méně výkonný, zaujme ale více než desktop.

Prodej notebookůstoupá, prodej desktopů (tedy stolních počítačů) klesá. Podle jedné(mojí) teorie je to tím, že jsou notebooky víc sexy než velké desktopy.S notebookem můžete vyrazit do Starbucks a dělat, že píšete povídkunebo připomínky k projektu NASA. Pozvete holku na romantický víkend a vezmete svůj notebook, abyste se mohli kouknout na Titanic.

Mít notebook je jako mít drahé hodinky nebo sportovní auto.Povýšíte ve společnosti. Když máte desktop, nikoho to nezaujme.Samozřejmě je to naprosto stupidní teorie, bohužel právě proto by mohlafungovat.

Ačkoli jsou totiž desktopy v mnoha klíčových parametrech lepšívolbou než notebooky, daří se jim čím dál tím méně. Díky klesajícípopularitě klesá také jejich cena, a jsou tak pro koupi ještě vícevýhodné. Celý jejich problém je v tom, že je zde ještě celá řada sexyparametrů, které nejde přepočítávat na peníze. A v nich vedou notebooky.

Ilustrační foto

1. Přenositelnost - vede notebook

Je to až k nevíře, ale notebooky jsou jednoduše přenositelné. Skalnífanoušci desktopů na to často zapomínají - argumentují vysokým výkonemdesktopů, ale zapomínají, že aby si jej mohli užít, musí stále sedět ustolu.

Notebook si vezmete do postele, z pracovny ho přenesete do obývacíhopokoje. Připojit se k internetu můžete bezdrátově, maximálně si proto ssebou musíte vzít nabíječku. Tato jednoduchost, absence mnoha drátů aminimální nároky na prostor hrají pro notebook.

2. Výkon - vede desktop

Nedá se říct, že by byly notebooky pomalé. Kdejaký lepší notebookdokáže s průměrným desktopem s přehledem zacvičit. Problém je v tom, ževýkonné notebooky jsou daleko dražší než výkonné desktopy. Stejný výkonjako u desktopu za 30 tisíc najdete v notebooku třeba za dvojnásobnoučástku.

Komponenty v noteboocích jsou také často ořezané, aby při vysokézátěži netopily a notebook se stíhal uchladit. Vždy proto bude platit,že desktop bude mít oproti notebooku navrch. Dávejte si vždy pozor naoznačení především grafických karet - Nvidia 9600 není to samé jakoNvidia 9600M (M jako Mobile, tedy mobilní, méně výkonná verze).

PC sestava Alienware

Na druhou stranu je nutné připomenout, že výkon je pro většinuspotřebitelů druhořadý parametr. Ať už jde o desktopy nebo notebooky, vprodejích vedou méně výkonné konfigurace pro nenáročnou práci.

3. Cena - vede desktop

V tomto ohledu vede desktop ve výkonnějších konfiguracích. Neníproblém koupit výkonné multimediální dělo se čtyřjádrovým procesorem do30 000 Kč i s daní. Za čtyřjádrový notebook dáte více než 70 000 Kč.

U nejlevnějších notebooků za 10 000 Kč ale už situace není takjednoznačná. Srovnatelný stolní počítač sice bude za pár tisíc, dokuptevšak monitor, periferie, operační systém a jste nad touto částkou.Mnoho menších firem se rozhodlo raději nakoupit nejlevnější notebooky,které jsou pro psaní a práci s internetem naprosto dostačují.

4. Jednoduchost - vede notebook

Pokud se kouknete do konfigurátorů stolních počítačů na internetu,nejspíše z vás vypadne jen nevěřícné "cože?". Mraky komponent snemyslnými označeními, někdy nelogicky odstupňované ceny, častokrátnekompatibilní součásti... K tomu všemu ještě vybrat monitor,klávesnici, myš... To zavání složitostí.

Na spotřebitele daleko lépe působí notebook, pěkně nafocený nebostojící kdesi za sklem ve vitríně. Když se líbí design, stačí už jenzkontrolovat velikost displeje, paměť, procesor, velikost disku...Experti se ještě podívají na počet rozhraní. Pravidelní čtenářiTechnetu se možnáteď diví, ale skutečně - většina kupujících se v počítačích nevyzná anechce mít s koupí žádné velké starosti. Notebook působí dojmem "vše vjednom" a pro uživatele je snazší si vybrat.

Apple MacBook Air

Stejně tak příjemný je i případný servis. Vezmete notebook,někdo jej odveze a do 30 dnů zase přiveze. Žádné složité balenídesktopu, rozdělávání kabelů pod stolem a podobně.

5. Ergonomie - vede spíše desktop

U malých notebooků někdy není příliš komfortní dlouhodobé psaní,neboť malá rovná klávesnice nepodporuje přirozený úhel zápěstí.Pokračovat by se dalo přes malé displeje, nepřirozený sklon hlavy kníže položenému notebooku, ale...

Desktopy na tom ale nejsou o mnoho lépe. Kolik majitelů má monitornastavený v úrovni očí, kolik z nich sedí na ergonomické židli? Snotebookem si můžete lehnout, během práce měnit polohu páteře, vpřípadě sezení u stolu existují ergonomické podložky. V tomto ohledu sinemají desktopy a notebooky co vyčítat, stolní počítače jsou pro delšípráci ale přeci jen komfortnější - mají větší displeje i klávesnice.

Logitech Alto Notebook Station

6. Hluk větráčku - vede notebook

Notebook nevede v hlučnosti větráčku, ale naopak v její nízkéúrovni. Přenosné počítače mají úspornější komponenty, které se toliknezahřívají, a většina je proto při provozu poměrně tichá. Desktopymají s hlukem překvapivě často velké potíže a při výběru vás nezachráníani značkové sestavy. Lze koupit odhlučnění nebo vybírat ze sestavchlazených vodou, i tak je v základu dobře vyrobený notebook lepšímspolečníkem než hučící desktop. Samozřejmě to ale neplatí vždy.

7. Praktičnost - nerozhodně

Poslední bod je už hodně subjektivní. Bez větších sporů se asishodneme, že vzít si počítač, kamkoli potřebujeme, je obrovská výhoda.V tomto ohledu je notebook praktičtější.

Problémem je ale rozšiřitelnost, tedy výměna komponent zavýkonnější. Právě již zmiňovaná výhoda "vše v jednom" všechny notebookydost diskvalifikuje. Nemůžete měnit mechaniku, nemůžete si pořídit jinýdisplej, grafická karta i procesor vám v notebooku zůstanou již navždy.

GeForce GTX 285

Můžete si vyměnit disk, paměť, přes USB nebo ExpressCard slot dnespřipojíte úžasné nástroje pro střih videa nebo sledování televize. Díkymasivnímu prodeji notebooků spadly ceny komponent a různéhopříslušenství na přijatelnou mez. Pokud nebudete se svým notebookem vněkterých ohledech spokojení, není problém dokoupit externí zvukovoukartu, externí disk nebo externí optickou mechaniku. A jestli vámnebude vyhovovat malý displej, lze vždy připojit nějaký větší externí.

Do desktopu celkově dáte méně peněz a méně peněz bude stát i případný upgrade komponent. Po roce si koupíte novou grafickou kartu a budete moci opět hrát novější hry.Desktop také nenosíte každý den v tašce, a je tak většípravděpodobnost, že jeho životnost bude delší než u notebooku. Provoznínáklady prostě hrají pro desktop.

Máme tu ale stále ty neměřitelné sexy věci okolo. Desktop se můžejevit po přečtení ceníků jako lepší volba, osobně ale hlasuji pronotebook. Ve všem mi vyhovuje daleko více. Můj hlas již v anketě je. Aco váš? Pro co byste se rozhodli při koupi?

Vložil: Rohle ¤