18.Červen 2009

Senát projedná protikrizový balíček

Senát Senát

Praha - Senát bude rozhodovat o šestici protikrizových opatřenívlády a ČSSD. Skomírající českou ekonomiku by mělo pomoct nastartovattřeba zavedení šrotovného, vyšší úlevy na děti nebo nižší odvody nasociální pojištění. Rozpočet to může zatížit o desítky miliard korun.

Spustit video

Poslanci návrhy z balíčku protikrizových opatření již schválili anyní se k nim vyjádří i horní komora Parlamentu. Projednávání ovšemnemusí být tak hladké, jako tomu bylo ve Sněmovně. O protikrizovémbalíčku již bylo jednáno v rámci senátorského výboru. Všech deset jehočlenů se však zdrželo hlasování. Zůstává tak čistě na rozhodnutísenátorů, jestli šestici opatření podpoří, nebo ne.

Poslaneckásněmovna odsouhlasila návrhy sociálních demokratů stejně jako ODS.Prošlo šrotovné, tedy 30tisícový příspěvek na koupi auta levnějšího nežpůl milionu. Výměnou ale musí kupující nechat sešrotovat své víc neždeset let staré auto. Rozpočet to vyjde na 2,5 miliardy. Zavedeníšrotovného však dále rozděluje Senát. Jeho odpůrci totiž neočekávajípozitivnější dopady v automobilovém průmyslu, než tomu bylo v Německu.

Senátořise budou zabývat ještě dalšími návrhy. Jedná se o novelu insolvenčníhozákona, jež slibuje zaměstnancům všech krachujících firem platy za 3měsíce před vyhlášením úpadku. Podpora v nezaměstnanosti by měla býtzajištěna místo 5 měsíců na půl roku, a navíc by měla být vyšší. Rodinyse mohou těšit na nově nastavené přídavky na děti, které se jim zvýší o50 korun a výraznější budou i daňové slevy na dítě.

Podnikateléby mohli ocenit zrychlení odpisů a také díky novelizaci zákona o dani zpříjmů i odstranění problémů s dvojím zdaněním. Firmám díky rychlejšímodpisům zbude více prostředků, které mohou použít buď na to, že nebudoupropouštět, anebo na to, že budou dále investovat. Vedle toho mohouocenit slevy od nuly do 700 korun pro podnikatele na sociálnímpojištění za své zaměstnance, kteří berou menší než průměrný plat.

Celýprotikrizový balík může stát rozpočet desítky miliard, přitom už teďhrozí schodek až 200 miliard. Čísla za první kvartál ukazují, že českáekonomika má za sebou nejhorší tři měsíce ve své novodobé historii.Její výkon klesl téměř o tři a půl procenta.

Vložil: Rohle ¤