14.Červenec 2009
Lékaři jí v jednu chvíli dávali maximálně dvanácthodin života. Srdce šestnáctileté Britky Hannah Clarkové se alenevzdalo a překvapilo. Ve dvou letech jí lékaři transplantovali umělésrdce. Za deset roků dívčino tělo začalo implantát odmítat. Jakozázrakem ale v té době už ale fungovalo vlastní srdce dívky a nahradilozpátky to umělé.
Hannah Clarková se svými rodičifoto: Reuters

Hannah Clarková se svými rodiči

Teprvenyní lékaři konstatovali úspěch: dívka je plně uzdravená. Clarková setotiž vyléčila i z rakoviny. Tu podle lékařů utrpěla v důsledku léčby,která se u lidí s transplantáty používá, aby jejich imunitní systémneodmítl cizí orgán.

Právěpři následné léčbě rakoviny začalo dívčino tělo implantát odmítat.Lékaři ale při transplantaci ponechali původní orgán v těle dívky adoufali, že jednou začne opět fungovat. Velké naděje tomu všaknedávali.

"Pravděpodobnost, že se srdce uzdraví, je prostě ze světakouzel. Srdce, které se vůbec nestahovalo v době zavádění implantátu,nyní funguje normálně," řekl jeden z šéfů operačního týmu Magdi Yacoub.

V roce 2006 ale mohli lékaři umělý orgán vyjmout a dívka se postupněvyléčila i z rakoviny. "Clarková se plně uzdravila z rakoviny a mánormální srdeční funkce," oznámili v úterý lékaři.

A jak si "zázrak" vysvětlují? Odborníci jsou přesvědčeni, že srdceoslabené v důsledku třeba zánětu se může opět uzdravit. Musí mít alečas k odpočinku.

Teď se podle nich otevírá možnost implantovat umělé srdce, abydočasně nahradilo vynechávající orgán pacienta, a zůstává naděje, že sevlastní srdce uzdraví a implantát bude možné po několika měsících zase vyjmout.

Vložil: Rohle ¤