26.Červen 2009
17:09
 Českokrumlovská policie v odpoledních hodinách našla tělo vodáka, který utonul při raftování ve Větřní.Zároveň varuje všechny vodáky před sjížděním Vltavy v následujícíchhodinách a dnech, uvedla její tisková mluvčí Michaela Hončíková.
16:50
 Vltavav pražské Chuchli je na prvním stupni povodňové aktivity. Protéká jí464 kubíků vody za sekundu, hranice prvního stupně je 450 kubíků. Vodaje z vltavské kaskády, kterou vodohospodáři pro jistotu upouštějí.
Ničivá voda zlikvidovala železnici mezi Hodslavicemi a Novým Jičínem. Z vozu V3S také mnoho nezůstalo.Další(Autor: Michal Polášek,  pro iDNES.cz)
16:06
 Energetici pracují na obnovení dodávek elektřiny do postižených míst.Padesát odběrných míst v Jeseníku nad Odrou a třicet v Bludovicích jestále bez elektřiny. Dodávky chtějí energetici obnovit do osmé hodinyvečer. Dalších 270 míst by připojit mohli, ale neumožňuje to jejichtechnický stav.

Každé odběrné místo, které bylo zaplaveno vodou, musí prohlédnoutodborník, který stanoví, zda je připojení bezpečné. "Tuto službunabízíme odběratelům zdarma, stačí, když se obrátí na starostu obce aten jim poskytne telefonní číslo, kde se mohou objednat," řekl IgorLabuda, vedoucí odboru poruchové služby ČEZ Distribuční služby.
15:39
Vojácioznámili, že pomáhají v Polomi na Přerovsku. Zde hrozil vylitímosmihektarový rybník, hasiči ho v kritické chvíli zpevnili pytli spískem.
15:25
 Českodnes čekají ojedinělé přeháňky, odpoledne a k večeru se mohou aleobjevit i lokální bouřky s většími přívaly vody, napsala agentura ČTK.Riziko vzniku lokálních záplav z odpoledních bouřek potrvá do neděle.Meteorologové očekávají, že na většině území nenaprší mnoho, rozvodněnétoky proto budou dnes převážně klesat. Stoupnout by dnes ještě mohlaLužnice, stojí ve zprávě ČHMÚ. - předpověď počasí pro začátek prázdnin čtěte zde
13:56
 Tiskový mluvčí městského úřadu v Novém Jičíně Josef Gabzdyl zveřejnil telefonní protikrizová linka pro lidi, kteří mají psychické problémy, je 950 730 730.
Novojičínské konto na pomoc postiženým je 43-5060060227/0100.
"Nabídky na materiální pomoc i dobrovolnickou práci volejte prosím na kontaktní linku pomoci 556 768 396 (v pracovní dny do 16 hodin, o víkendu od 8 do 12 hodin) nebo zasílejte na e-mail aseibertova@novyjicin-town.cz," uvedl Gabzdyl.
13:54
 Moravskoslezštíhasiči pracují dál na Novojičínsku. "Dnes od rána je na místě 33jednotek hasičů z Novojičínska i z dalších částí Moravskoslezskéhokraje, kteří vystřídali čtvrteční směnu, pracující i přes noc do 2:00hodin," uvedlo vedení kraje.
13:17
 Doodklízení škod po povodni se zapojí dalších 300 vojáků. Oznámil toVladimír Lukovský z tiskové služby ministerstva obrany, vojáci ze 7.mechanizované brigády budou pomáhat na Novojičínsku.
Spolu s dvěma stovkami vojáků, kteří od rána jsou v Jeseníku nad Odrou, tak bude v akci pět set příslušníků armády.
13:03
Správěsilnic Olomouckého kraje se podařilo částečně obnovit provoz nakomunikaci II/440 Olšovec – Potštát, která byla jedinou silnicíuzavřenou v důsledku povodní. Prozatím se na ní jezdí kyvadlově,silničáři však pracují na úplném zprůjezdnění cesty.
12:52
Po včerejším oznámení ODS, že přispěje jedním milionem korun obětem povodní, prohlásil šéf ČSSD Jiří Paroubek, že jeho strana dá milion a půl. Socialisté také vybírají peníze na osobní úrovni i v rámci poslaneckého klubu.
12:37
V Jeseníku nad Odrou bude nutné zbourat čtyři domy, rozhodli statici. Další dům přijde strhnout částečně.
12:11
 Záplavy v číslech podle hasičů:Povodeň zasáhla 62 obcí, nejpostiženější je území Novojičínska. Na záchranné a likvidační práce bylo nasazeno 120 jednotek, což je 1 200 hasičů. Hasiči z postižených oblastí zachránili 145 lidí, evakuovali 126.
11:58
 Hlavníkoridor do Ostravy jede po jedné koleji sníženou rychlostí a jen mezijednotlivými stanicemi. Mezi jednotlivými spoji jsou tedy většíintervaly. "Může docházet k cca patnáctiminutovému zdržení vlaků,některé rychlíky daným místem zatím neprojedou," informoval mluvčí drahPetr Šťáhlavský.
11:51
 České dráhy hlásí stále čtyři regionální tratě mimo provoz. Náhradní autobusová doprava je zavedená v těchto úsecích:Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí; Valašské Meziříčí – Ostrava v úseku Valašské Meziříčí - Hostašovice; Hostašovice - Nový Jičín horní nádraží;Suchdol nad Odrou – Nový Jičín město.
11:46
 Téměřvšechny škody, které voda způsobila, jsou na Ostravsku. Silnice prvnítřídy ze Životic přes Nový Jičín do Hodslavic se ocitla celá pod vodou,podle prvních odhadů může být škoda až 800 milionů korun. Asistomilionovou škodu způsobil sesuv půdy u obce Vrchy.
11:08
 Škody na komunikacích způsobené povodní odhaduje Ředitelství silnic a dálnic zhruba na miliardu korun. Odhad se týká dálnic, rychlostních silnic a silnic první třídy.
10:42
Vnemocnicích v Novém Jičíně a Bílovci na Novojičínsku zůstávají v péčilékařů "povodňoví pacienti". Chirurgii v Novém Jičíně vyhledalo 24lidí. Na interně leží dvě ženy s menší srdeční příhodou, na neurologiiošetřili ženu, která utrpěla psychický šok. Dobrovolný hasič zase zvyčerpání prodělal epileptický záchvat, bude ale v pořádku.
10:27
 Dopostižených oblastí Hranicka a Novojičínska vyrazili také pracovníciČeského červeného kříže. Dnes začne lidem pomáhat psychosociální tým.ČČK má pro pokrytí pomocných aktivit zřízen stálý Fond Humanity ČČK: číslo účtu 505 6 505/5500, v. s. 111.
Kvůli zvyšujícímu se průtoku na Vltavě se Praha rozhodla uzavřít vrata na pražské říčce Čertovka. (26.6.2009) Další(Autor: Tomáš Sadílek,  iDNES.tv)
10:18
Kvůlivzrůstající hladině se v Praze zavírají vrata kanálu Čertovka. Jde opreventivní opatření, jakmile bude vody víc, už by se zavřít nedala,informoval mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Uzavřeny budou i náplavky,lodní doprava se uzavře před Prahou. Více o opatřeních před velkou vodou v Praze čtěte zde
10:12
 HladinaVltavy nestoupá jen na horním toku v jižních Čechách, ale i v Praze.Tam je ale množství vody regulované, vodohospodáři totiž odpouštějívltavskou kaskádu. Během odpoledne čeká Povodí Vltavy, že řeka dosáhnev metropoli 1. povodňového stupně. Ten se vyhlašuje při průtoku 450kubíků za sekundu.
09:52
Podívejte se na snímky z následků povodní na server Rajče.net
09:28
Rybníknad Polomí představuje nebezpečí nejen pro tuto obec. Hráz rybníkatotiž včera vymlela voda, hasiči museli použít pytle s pískem a fólii,aby ji zpevnili. Pokud by dnes pršelo a hráz by vodu neudržela, došlaby i do nejpostiženějšího Jeseníku nad Odrou. Více o narušené hrázi v Polomi čtěte zde
09:18
Vevesnici Polom poblíž Hranic od včerejška neprší, ale je zataženo.Starosta Václav Sládeček čeká s místními už od šesti hodin ráno naslíbenou pomoc. Požádal o dvě jednotky dobrovolných hasičů, dosud alenikdo nedorazil. "Lidé jsou nervózní. Hasiči prý mají poradu, nejdřívbudou odklízet v Hranice," řekl iDNES.cz rozladěně Sládeček.

08:48
Lidé mohou postiženým přispět zasláním dárcovské sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, popřípadě zasláním příspěvku na účet nadace Adra 99619961/0300, v.s. 211.Sbírku zřídila také společnost Člověk v tísni, přispívat můžete na konto Povodně 7202 7202 /0300.
08:32
 Českokrumlovskemv okolí Volar se v noci přehnala bouřka s přívalovými dešti. Vyplavilaasi deset sklepů. Ve Volarech také hasiči stavěli bariéru urozvodněného potoka. Hladiny jihočeských řek, které v přechozích dneszvedl vytrvalý déšť, bouře místy rozkolísala, jinak ale postupněklesají. Třetí stupeň v tuto chvíli platí podle ČHMÚ jen na Blanici vHusinci.
08:28
 Českédráhy doporučují odložit cesty do postižených oblastí, konkrétně naValašsko a Novojičínsko. Pokud přece jen musí vyjet, měli by si zjistitaktuální stav na telefonní lince 840 112 113. Informace o omezeních jízdy vlaků cestující naleznou i na adrese http://www.cd.cz/omezeniprovozu.
08:00
Podle mluvčí severomoravských policistů Soni Štětínské dosud v kraji nedošlo k rabování.Policie nedoporučuje jezdit do postižených obcí, protže příjezdovécesty mohou být uzavřené. Důvodem je právě ochrana majetku evakuovanýchlidí.
07:47
Starostaobce Polom, která patří k výrazně postiženým, v České televizi řekl, žeod státu čeká rychlou pomoc. "Máme poškozené komunikace, potřebujemepomoc hned, ne až třeba za měsíc," uvedl starosta Václav Sládeček.
07:40
Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesaříkslíbil dobrovolným hasičům za pomoc při povodních finanční pomoc až pětmilionů korun. V noci na čtvrtek se do akce v kraji zapojilo 19jednotek dobrovolných hasičů.
07:24
 Třetístupně povodňové aktivity platí v jižních Čechách v Hracholuskách naZlatém potoce a v Husinci na Blanici. Druhé pohotovostní stupně hlásíBlanice v Blanickém mlýně a v Heřmani, Stropnice v Pašinovicích aBorovanech, Vltava v Českých Budějovicích, dále řeka Opava v Opavě aDěhylově.
07:14
 Meteorologovéhlásí pro ráno a dopoledne oblačno až polojasno, ojediněle mohou přijítpřeháňky nebo bouřky. Odpoledne a večer se zatáhne, odborníci na počasíčekají přeháňky a bouřky. Teploty stoupnou k 22 až 26 stupňům, vát budemírný vítr, který v bouřkách zesílí.
07:02
Pokudzačne znovu pršet, hrozí, že se voda z rybníku u Polomi vylije. Voda bypak tekla na Jeseník nad Odrou, už teď nejpostiženější vesnici.
06:41
Pozitivní zpráva přišla z obce Polom,kde bylo přerušené vlakové spojení. Trať už je na jedné kolejizprůjezdněná. Cestující by měli být shovívaví, vlaky se zpožďujípřibližně o dvacet minut, nádraží v Polomi zatím není uklizené, vpodchodu bylo asi půl metru vody.
06:39
V nejpostiženější obci, Jeseníku nad Odrouodklízeli nepořádek po povodni i v noci. Ráno místním začne s úklidempomáhat 200 vojáků, uvedla Česká televize. Jeseník prý nepožadovaltechniku, ale pracovní sílu. Podle starosty obce Tomáše Machýčka musídeset domů posoudit statik.
06:32
Váženéčtenářky a čtenáři,vítáme vás v pokračování on-line reportáže. Můžete sledovat situacipoté, co přešla velká voda Českem, přineseme vám novinky z postiženýchobcí, budeme aktuálně informovat o vývoji počasí i situaci v dopravě.
23:18
Ještějedna smutná zpráva dorazila z Jeseníku nad Odrou. Podle ČTK zdezemřela na následky zdravotních komplikací žena, k níž se nemohli včasdostat záchranáři. Počet obětí tak vystoupal na dvanáct.
23:07
Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
vzhledem ke zklidněné situaci na vodních tocích i na obloze redakceiDNES.cz nebude v on-line přenosu kontinuálně sledovat celou noc. Pokudby se situace zhoršila, on-line reportáž bychom znovu aktivovali.Děkujeme za pozornost a přejeme co nejklidnější noc.
22:49
Meteorologové dávají lidem v postižených oblastech i jinde v Česku stále lepší šanci na klidnější noc.
"Stále nás ovlivňuje tlaková níže se středem nad Balkánem, kolem níproudí vlhký a teplý vzduch od východu, aktuálně v republice mámeoblačno až polojasno. Bouřky se objevují jen ojediněle, nyní veŠluknovském výběžku, ale během noci by měly slábnout," řekl iDNES.czMiloš Dvořák z ČHMÚ.
Policisté a hasiči monitorují kvůli vodákovi jez v Českém Krumlově (25. června 2009)Další 
21:35
 Vltavou v Českém Krumlově v šest večer protékalo 63 kubíků vody za sekundu, to je zhruba šestinásobek klidového stavu.
20:59
 Povodně mají jedenáctou oběť. Kolem šesté se převrátili tři lidé na raftu u Českého Krumlova, jeden ze z vody nedostal. Po jeho těle pátrají hasiči. - více o neštěstí na Vltavě čtěte zde
20:04
 Záplavy způsobily na železničních tratích v Moravskoslezském kraji dosud škody v celkové výši zhruba 380 milionů korun.
České dráhy dnes v oblasti střední Moravy uzavřely pět regionálníchtratí. Vlaky nejezdily také na hlavním železničním tahu z Přerova doOstravy, po 17:00 se ale železničářům podařilo hlavní koridory zOstravy do Prahy a Brna částečně zprovoznit. Zatím není jasné, kdy sedělníkům podaří odstranit potíže na ostatních tratích.
20:01
Počtemdeseti obětí, který nemusí být konečný, se současné záplavy stalytřetími nejtragičtějšími v dějinách samostatné České republiky.
Při záplavách na Moravě v roce 1997 zemřelo padesát lidí, o pět letpozději si rozsáhlé povodně v Čechách vyžádaly sedmnáct životů. Povodněz rychlého tání sněhu v březnu a dubnu 2006 zabily devět lidí, včervenci 1998 zemřelo při záplavách u Rychnova nad Kněžnou šest lidí.
Letecké záběry škod z Novojičínska a Jeseníku nad Odrou.Další 
19:28
 Meteorologové vydali výstrahu kvůli silným bouřkám s velmi nebezpečnými doprovodnými jevy.Extrémní stupeň nebezpečí platí pro kraje Pardubický, Vysočina aJihomoravský. Na Blanensku ČHMÚ varuje před intenzivními bouřkami,které pravděpodobně doprovodí i kroupy.
19:14
Dvě stovky vojáků s technikou začnou v souladu s krizovým plánem pomáhat zítra ráno,oznámil začátek pomoci armády premiér Jan Fischer. "Záchranáři sezhostili svých úloh skvěle, ale doplňujeme je vojáky, aby ta pomoc bylaco nejúčinnější a nejrychlejší," řekl premiér v ČT.
Rozvodněná Blanice zaplavila ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku zahrádkářskou kolonii. (25. června 2009)Další 
18:45
 Záchranáři už v souvislosti s povodněmi nepohřešují žádné lidi, informovalo ostravské Centrum tísňového volání. Během dne pátrali po čtyřech osobách.

18:32
 V oblasti povodí Odry platí druhý povodňový stupeň už jen na čtyřech místech. Stav ohrožení, tedy 3. SPA, není na žádném zdejším vodním toku,na Vidnávce ve Vidnavě na Jesenicku do něj ale chybí jen jedencentimetr. Pohotovost platí kromě Vidnávky také na Bělé v Mikulovicíchna Jesenicku, na řece Opavě v Opavě a na Odře v Bartošovicích naNovojičínsku.
18:24
 Hasičizamezili protržení rybníku mezi obcemi Bělotín a Polom. V místě průrvyvytvořili bariéru z pytlů s pískem. Podle specialisty na stavbu abezpečnost hrází Stanislava Žateckého opatření odolá, i pokud by přišlaještě jedna podobně vydatná přívalová vlna.
Hasiči opravují podemletou hráz rybníka Bělotín. Kdyby praskla, zaplavila by obec Polom (25. června 2009)Další(Autor: Vladislav Galgonek,  ČTK)
18:15
 Správa železniční dopravní cesty obnovila krátce před 17. hodinou provoz na hlavním tahu z Prahy a Brna do Ostravy.Vlaky jezdí však pouze po jedné koleji a jen mezi jednotlivýmistanicemi, a tedy s většími intervaly mezi spoji. Obnoven je taképrovoz mezistátních vlaků na trase Vídeň - Varšava a Bratislava -Ostrava. O případných konkrétních omezeních se cestující mohouinformovat na infolince 840... a na internetové stránce www.cd.cz/omezeniprovozu
17:52
Policejnímluvčí Soňa Štětínská nepotvrdila upozornění novojičínského starostyTýleho na případ rabování. Policisté podle ní o žádném takovém činuneví. "Většina lidí už je zpět doma a mohou kdykoli volat policii. Voblasti máme dostatek policistů, kteří hlídají zbytek domů a dalšímajetek," řekla.
17:38
Olomoucký kraj uvolní jednotkám dobrovolných hasičů, které v oblasti zasahují, pět milionů korun.Podle prvních odhadů zde voda napáchala škody v řádu desítek milionů. Knejvíce postiženým obcím v regionu patří Hustopeče nad Bečvou neboBělotín.
17:34
Lidéby podle záchranářů neměli nikdy podceňovat nebezpečí povodní a předemse připravit na všechny možné situace. "V okamžiku, kdy voda zaplavujedům, bývá na většinu opatření pozdě," píše na svém blogu na iDNES.czzáchranář Michal Bareš. Lidé by se měli hlavně zásobit jídlem a pitnouvodou, připravit se na evakuaci a přenést cenné věci do nadzemníchprostor. - přečtěte si, co všechno byste měli při povodních podniknout
17:19
 Následkypovodní likviduje na 700 hasičů Moravskoslezského kraje. "Zatím nebylyvyslány další síly a prostředky z jiných krajů," sdělila mluvčígenerálního ředitelství HZS Ivana Svitáková. Z postižených oblastí už podle ní záchranáři evakuovali 135 osob, 21 lidí zachránili ze zatopených domů a vozidel. Nadále také pátrají po čtyřech pohřešovaných.
17:03
Energetikůmse podařilo obnovit dodávky do většiny zasažených oblastí. Bez prouduuž zůstávají jen desítky domácností v obci Bludovice na Novojičínsku.Informovala o tom mluvčí ČEZu pro střední a severní Moravu AliceLutišanová.
16:59
Lidé postižení povodní mají nárok na okamžitou pomoc od státu, a to až na 46 890 korun,sdělila Šárka Filipiová z ministerstva práce a sociálních věcí.Zaměstnavatelé musí také dát volno těm svým zaměstnancům, kteří vpracovní době pomáhají jiným lidem nebo zachraňují majetek.
Povodně v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku. (26.6.2009)Další 
16:44
V novojičínské nemocnici se ráno narodil chlapeček Šimon.Jeho matka z Oder-Pohoře začala rodit už cestou do porodnice azáchranáři se k ní dlouho nemohli dostat. "Dojeli jsme s manželem až doKunína. Dál nás voda nepustila," popsala novopečená maminka novinářům.- čtěte Povodeň zahradila cestu. Žena málem nedojela včas do porodnice
Rodiče malého Šimona, kteří kvůli povodním málem nestihli dojet do porodnice. (25. června 2009) Další 
16:19
 V Jeseníku nad Odrou už voda mírně opadlaa ulice jsou průjezdné. Obec mohla začít rozvážet potraviny lidem,kteří odmítli evakuaci a zůstali ve svých domovech. "Ve většině domů užvoda není. Zůstává jen v těch, které jsou u hladiny toku," popsalmístostarosta města Libor Macháč.
16:13
 Kvůli záplavám nefunguje v Moravskoslezském kraji pět čistíren odpadních vod.Mimo provoz jsou dvě větší, a to v Novém Jičíně a ve Studénce, a třimenší v Kuníně, Jeseníku nad Odrou a Suchdole nad Odrou. Uvedla toČeská inspekce životního prostředí.
16:10
Kvůli zvyšujícímu se průtoku na Vltavě se v pátek uzavřou vrata na kanálu Čertovka.Uzavřeny budou i náplavky a zastaví se lodní doprava před a za Prahou.Magistrát města předpokládá, že zítra Vltava v hlavním městě dosáhneprvního stupně povodňové aktivity. - čtěte Praha se připravuje na velkou vodu
15:56
Podle Správy železniční dopravní cesty voda podemlela tři tratě. Vlaky neprojedou ze Suchdola nad Odrou do Hranice na Moravě a z Nového Jičína do Suchdola nad Odrou a do Hostašovic.
15:39
V oblastech Nového Jičína se dnes podle starosty města Ivana Týleho objevily náznaky rabování."Cizí člověk se v Žilině pokusil vniknout do vytopeného a prázdnéhodomu," řekl starosta. Radnice proto posílila hlídky městské policie,které střeží opuštěné domy v Bludovicích a Žilině a parkoviště předfirmou Autopal. Tam zůstaly desítky zaparkovaných aut.
15:32
Bouřka se odpoledne prohnala i Prahou. Tramvajové koleje u stanice metra Anděl se ocitly pod několika centimetry vody.
Bouřka se přehnala i Prahou. (25. června 2009)Další 
15:24
 Natřetím stupni povodňové aktivity zůstává už jen Malše v Roudném.Blanice v Husinci a Zlatý potok v Hracholuskách se vrátily na druhýstupeň.
15:02
Ministerstvo pro místní rozvoj má pro postižené obce a kraje připraveno na obnovu následků živelních pohrom 45 milionů korun,sdělilo dnes ministerstvo v tiskové zprávě v reakci na aktuální povodněna severní a střední Moravě. Spolu s penězi, které vyčlení vláda, takdo postižených oblastí může jít 99 milionů.
14:56
Záplavy na severní a střední Moravě způsobily podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic na silnicích škodyza stovky milionů korun. Informovala o tom mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.
14:26
Na Přerovsku mezi obcemi Bělotín a Polom hrozí protržení hráze osmihektarového rybníku.Jeho hráz, původně širokou asi tři až čtyři metry, tekoucí voda naněkolika místech vymlela na současných 30 až 40 centimetrů. Pokud byhráz nevydržela, hrozí zatopení obce Polom s 300 obyvateli, řeklamluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková. Na místě jsou hasiči spolus porybným, plní pytle s pískem, aby hráz zpevnili. "K události míří zBrna také specialista na stavění hrází, který pomůže vzniklou situaciřešit," dodala Hacsiková.
Vodou zaplavená Žilina poblíž Nového Jičína (25. června 2009)Další(Autor: Táňa Krutílková)
13:49
Pojišťovny začaly odhadovat škody po ničivých záplavách.Česká pojišťovna očekává tři tisíce škod za 75 milionů korun. Jenomběhem čtvrtku ohlásilo škodu ze záplav České pojišťovně devět set lidí.Nejvíce jich je bylo ze severní Moravy, konkrétně z Novojičínska (305škod) a Přerovska (151 škod). - čtěte Češi od rána hlásí pojišťovnám povodňové škody
13:14
Devátou obětí je 45letý muž z Valašského Meziříčí.Přívalová vlna s sebou odnesla také jeho vozidlo a tato událost jejpatrně natolik rozrušila, že dostal infarkt, sdělil mluvčí záchranářůZlínského kraje Petr Olšan. Zuřící povodeň ztížila posádce s lékařempřístup k pacientovi. Záchranáři se na místo dostali díky pomocihasičů, kteří je přepravili zásahovým vozidlem. "Pacient upadl dobezvědomí a nedýchal. Záchranářů se podařilo po několika desítkáchminut obnovit srdeční akci," popsal mluvčí. Muže v kritickém stavutransportovali na ARO nemocnice ve Valašském Meziříčí. Zde následkůmsrdečního selhání podlehl.
13:03
Společnost Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem záplav,které zasáhly města a vesnice v severní a střední Moravě. Společnost sebude soustředit hlavně na pomoc s odstraňováním následků záplav. Zvlastního humanitárního fondu Klub přátel uvolní společnost na pomoc500 tisíc korun. Veřejnost může přispívat bankovním převodem na kontoPovodně 7202 7202 /0300.
12:58
Nemocnice v Novém Jičíně ošetřila od včerejška devět lidí vsouvislosti s povodněmi. Pět lidí muselo kvůli svému stavu v nemocnicizůstat. Důvodem je buď špatný psychický stav nebo následek silnéhopodchlazení. Jedna diabetička přišla o léky, v nemocnici zůstává kvůlisvému zhoršenému stavu, sdělila mluvčí nemocnice Simona Součková.
12:46
Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) vyzval Agrární komoru, aby kvůli povodním odvolala blokádu silnic plánovanou na příští týden.
12:40
 Natřetím stupni povodňové aktivity už jsou jen tři řeky: Malše v Roudném,Blanice v Husinci a Zlatý potok v Hracholuskách. Labe na Labské sevrátilo na druhý stupeň.
12:32
Podle premiéra Jana Fischera už si povodeň vyžádala devět životů. Řekl to na tiskové konferenci po mimořádném zasedání Bezpečnostní rady státu.
12:29
Na pomoc povodní postiženým částem Moravy vyčlení vláda až 54 milionů korun.Kabinet podle premiéra Jana Fischera na dnešním mimořádném jednání takérozhodl, že se na záchranných pracích může podílet až tisíc vojáků. -  čtěte Fischer: Do zaplavených oblastí pošleme až tisíc vojáků a 54 milionů
12:28
Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlčekdnes odpoledne navštíví oblasti postižených povodněmi. Vrtulníkempřeletí nad Novojičínskem, Hranicemi, Mikulovicemi a Vidnavous mezipřistáním v Hranicích. "Je to tragédie, zejména ty oběti naživotech," řekl Vlček s tím, že chce osobně zmonitorovat rozsah škod,hovořit s místními starosty a zjistit, jakým způsobem může z výkonu svéfunkce pomoci.
12:02
Pomoc postiženým chystá také humanitární sdružení ADRA.Koordinátor pomoci obětem povodní už se sešel se skupinou dobrovolníků,aby dohodli postup při pomáhání na odstraňování následků povodní. ADRAposkytne v první fázi ze speciálního projektu finanční podpory100 tisíc korun. Lidé mohou také přispět zasláním dárcovské sms vetvaru DMS ADRA na číslo 87777, popřípadě zasláním příspěvku na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300 v. s. 211.
12:01
ODS se rozhodla pomoct zasaženým obcím."Uvědomujeme si, že nejvíce pomoci zvenčí bude třeba v okamžiku, kdyvoda opadne. Rozhodli jsme se proto uvolnit ze stranické pokladnyčástku 1 milión korun, která je určena výhradně k odstraňováníbezprostředních následků povodní a k okamžité pomoci lidem bezpřístřeší," řekl šéf ODS Mirek Topolánek. Částka se rozdělí mezi nejvíce postižené obce.
Velká voda v Zubří nedaleko Valašského Meziříčí (24. června 2009)Další(Autor: Čtenářka iDNES.cz)
11:01
Prezident republiky Václav Klausse dnes ráno setkal na Pražském hradě s ministrem vnitra MartinemPecinou. Prezident se mimo jiné zajímal o stav záchranných prací vpovodněmi postižených oblastech na Moravě.
10:58
Hustopeče nad Bečvouv noci zaplavila voda z rybníka, který naplnila voda z okolních lesů asvahů. V šesti ulicích, které byly nejvíce postižené, zatopila vodapřízemí domů, nábytek je přeházený. Lidé nestihli nic zachránit, vodapřišla velmi rychle, kolem 19.30. Na zahradách leží těla utopenýchzvířat, voda odnesla i ploty, popsal z místa redaktor MF DNES.Pamětníci, kteří zažili povodeň v roce 1952, říkají, že letosdosahovala voda vyšší úrovně.
Vrtulník záchranné služby, který na Novojičínslu monitoroval povodně. (25.6.2009)Další(Autor: Územní středisko záchranné slu)
10:44
Záplavy na severu Moravy si podle policie vyžádaly již osm obětí.K sedmi lidem na Novojičínsku přibyl od středečního večera pohřešovanýmuž, jehož tělo bylo nalezeno v obci Černotín na Hranicku.
10:43
Kvůli zvýšení hladin na tocích v povodí Vltavy a souvisejících manipulací na Vltavské kaskádě dosáhne zítra Vltava v Praze 1. stupně povodňové aktivity. Zítra proto budou uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce.
Povodně na Novojičínsku z vrtulníku záchranné služby. (25.6.2009)Další(Autor: Územní středisko záchranné slu)
10:17
Povodně si vyžádaly už sedmou oběť. Šestačtyřicetiletý muž z Životic u Nového Jičína se utopil.
10:14
Napomoc na Novojičínsko už byly vyslány desítky policistů z okolníchokresů. Na místě nyní pomáhá i 20 speciálně vycvičených záchranářů zezáchranného hasičského sboru v Hlučíně na Opavsku, což je někdejšíarmádní jednotka. Hlučínští záchranáři od středečního večera zasahujína místě se speciální technikou včetně jeřábu a vozů s valníky napřepravu lidí a materiálu.
10:04
Nový Jičín zřídil pro postižené zápl
Vložil: Rohle ¤