02.Květen 2010
60 minut (y)+ doba kynutí
Náročnost
Kulaté vdolečky z lehkého kynutého těsta, potřené povidly, posypané tvarohem a zdobené šlehačkou.
500 gpolohrubé mouky
250 gtuku
200 gšvestkových povidel
125 gtuhého tvarohu
70 gcukru krupice
60 gmásla
18 gdroždí
10 gcitrónové kůry
0,2 lmléka
1 ksvejce
1 gsoli
šlehačka
mouka na vyválení a podsypání
1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté polohrubé mouky a vypracujeme řídké těstíčko – kvásek, který necháme v teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě umytého citrónu, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto, které pak necháme vykynout
3. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát (cca 15 mm) a kulatým vypichovačem vypícháme vdolečky
4. Vdolečky vyskládáme na pomoučený vál a necháme je opět vykynout
5. Do jednotlivých vdolečků uděláme držadlem silnější vařečky důlek a touto stranou je pak vkládáme do horkého tuku, po osmažení spodní strany je obrátíme, dosmažíme a vyjmeme
6. Usmažené vdolečky potřeme rozmíchanými povidly, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem a na tvaroh nastříkáme dávku šlehačky.
Vložil: berdana ¤