29.Duben 2010
  • 2 žloutky
  • 150 g rostlinného tuku
  • tři čtvrtě šálku moučkového cukru
  • 3 a půl šálku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 1 a půl šálku mléka
  • trochu nastrouhané kůry z citrónu
  • borůvky
  • půl šálku moučkového cukru na drobenku
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 šálek hrubé mouky
  • Tuk smícháme s cukrem a žloutky a po lžících přidáme mléko s moukou a citrónovou kůrou. Nakonec si necháme trochu mouky, kterou smícháme s práškem clo pečiva. Vzniklé těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, nasypeme na něj omyté borůvky, posypeme drobenkou a upečeme v troubě při 180 °C dorůžova. Drobenku připravíme tak, že hrubou mouku rozdrobíme s máslem, cukrem a mletou skořicí.

    60 minut
     
  • 1 kakao (sáček 100 g)
  • 1/4 litru mléka
  • 1 celé máslo (stačí levnější a může být i jakákoliv kostka tuku na pečení)
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velké balíčky piškotů (to jsou ty větší piškoty á 240 g)
  • rum nebo vaječný koňak dle chuti
  • Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout.Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo, žloutek a vanilkový cukr. Přidáme mírně vychladnuté kakao v mléce a šlehačem vyšleháme v krém. Přidáme ořechy. Do druhé vyšší a větší mísy vysypeme 2 balíčky piškotů a pocákáme rumem nebo vaječným koňakem. Poté do piškotů vylijeme krém a dobře vše promícháme. Směs pak navrstvíme buďto do dortové formy nebo do nějaké mísy, já dávám do nerez rozšířené mísy, aby po vyklopení to mělo pěkný a zajímavý tvar. Necháme odležet cca 1/2 dne, nejlépe je ale přes noc, druhý den vyklopíme a zdobíme dle fantazie.

    Vložil: berdana ¤