10.Červen 2009
Bylo nebylo… začalo to filmem Buffy thevampire slayer (do češtiny přeloženo Buffy, zabíječka upírů) z roku1992 s Kristy Swanson a Donaldem Sutherlandem v hlavních rolích. Prostětypickým "nic moc" filmem s originálním nápadem, který měl u divákůúspěch. Vznikl podle scénáře Josse Whedona a režiséra Fran RubelaKuzui. Producenti společnosti Warner Bros se po několika letechrozhodli natočit seriál podobného duchu a vytvořit jakousi směs komediea hororu.

Ponechali název Buffy the vampire slayer (do češtiny tentokrátpřeloženo jako Buffy, přemožitelka upírů), první díl „Welcome to theHellmouth“ byl uveden 10. března 1997 a hned si získal obrovskoupopularitu ve všech zemích, kde byl vysílán. Roku 2001 převzala seriáltelevizní stanice UPN a seriál se stal ještě oblíbenějším. Po dvouletech – 20. května 2003 byl odvysílán poslední díl „Chosen“ a Buffy setak dočkala sedmi sérií a 144 epizod.

O ukončení seriálu rozhodla především představitelka hlavní role, SarahMichelle Gellar, která se chtěla více věnovat své filmové kariéře. Zacelým seriálem stál tvůrce původního filmu Joss Whedon a vystřídali sev něm opravdoví špičkoví scénáristé, snad proto patří i horší dílytohoto seriálu mezi to nejlepší z televizní tvorby.

A o čem, že je ta Buffy? Je to o krásné hrdince, která má dost síly nato, aby přeprala démony, oživlé mumie a upíry, kteří se vynořují ztemnoty, aby ohrožovali nevinné lidi. Je totiž Vyvolená. V každémpokolení se narodí jedna dívka, která se stane Přemožitelkou a jejímúkolem je bojovat proti zlu za pomocisvého Pozorovatele, kterého jí vybere Rada Pozorovatelů. Svouvýjimečnost má úkrývat před ostatními lidmi, aby je nepřivedla donezbezpečí.

Naše hlavní hrdinka Buffy Summersová toto pravidlo ale porušila, vesvém pozorovateli našla něco jako otce a její dva nejlepší kamarádi,Willow a Alex, ji v boji proti démonům statečně pomáhají. Snad proto jetou nejsilnější přemožitelkou, co kdy byla. Má totiž za co bojovat.Láskou jejího života se stal Angel, upír, kterému kdysi cikáni vrátiliduši, aby trpěl za své hříchy. Angel se ale na konci 3. série rozhodneod Buffy odejít, protože moc dobře ví, že jeho vztah s Buffy by díkyjeho nesmrtelnosti neměl šťastný konec. Tímto vzniká spin-off, novýseriál s názvem Angel, který je jakýmsi vedlejším pokračováním Buffy.



Vložil: berdana ¤