Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?
- K předkrmům: lehká červená nebo bílá vína, plzeňské pivo, vodka.
K salátům s octem a olejem: plzeňské pivo, vodka, minerální voda.
K uzenému lososu: suché bordeauxské nebo moselské víno.
K tučným rybám: suchý sekt nebo trpké bílé víno.
K ostatním rybám: suchý sekt, trpké bílé víno, světlé pivo.
K huse a kachně: bílé burgundské nebo bordeauxské víno, rýnský ryzlink, sylvánské zelené, plzeňské pivo, slivovice, prostějovská starorežná.
K libové drůbeži: burgundské nebo bordeauxské víno, bílé falcké nebo rýnské víno, světlé nebo černé pivo.
K biftekům: červené beaujolais, suché rosé, světlé pivo.
Ke zvěřině: všechny druhy červeného vína, rýnské nebo falcké bílé víno, kořeněný tramín, světlé pivo.
K vepřovému: lehká burgundská nebo bordeauxská vína, sylvánské zelené víno, pivo nebo čiré destiláty.
K telecímu: bílá falcká vína, světlé pivo.
K jemným sýrům: lehké červené víno, světlé pivo.
K ostrým sýrům: bordeauxské nebo burgundské víno, portské, plzeňské pivo, hruškovice.
K moučníkům: polosladký sekt nebo šampaňské, rosé tokajské, madeira, sladké bílé bordeauxské víno.