26.Duben 2010

Ingredience

těsto: 90 g hladké mouky, 90 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 200 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, 3 lžíce teplé vody, 6 vajec, špetka soli
ořechová náplň: 250 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 dl mléka, 2 - 3 lžíce rumu
krém: 250 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 100 g ztuženého tuku, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g čokolády na vaření
dále: čokoládová poleva, mleté ořechy

Postup

Bílky se špetkou soli šleháme, až vznikne sníh, zašleháme cukr a vyšleháme dotuha. Pak po jednom vešleháváme žloutky, po lžících olej a vodu. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme (asi 10 minut při 200°C). Necháme vychladnout.
Ořechová náplň: mléko přivedeme k varu. Přisypeme ořechy a cukr, promícháme a odstavíme. Vmícháme rum. Necháme vychladnout.
Pak připravíme krém.
Plát těsta podélně rozkrojíme na třetiny. Na jeden vzniklý pás natřeme rovnoměrně polovinu ořechové náplně a na ni jednu třetinu krému. Přikryjeme druhým pásem a znovu opakujeme - ořechy, krém, třetí pruh těsta. Lehce přimáčkneme a celé potřeme zbývající třetinou krému na povrchu i z boku. Boky obalíme mletými ořechy. Dáme do ledničky ztuhnout. Rozpustíme čokoládovou polevu a rovnoměrně ji natřeme na horní stranu řezu. Ozdobíme mletými ořechy, případně dalšími ozdobami podle vlastního uvážení.

Čokoládový řez s ořechy
Vložil: berdana ¤