22.Duben 2010
400 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
250 g tuku
2 lžíce kakaového prášku
2 kávové lžičky jedlé sody
15 hřebíčků
trochu skořice
citronová kůra
2 lžíce marmelády
2 dl mléka
2 vejce
Tento perník lze zařadit do podkategorie rychlých buchet na plech. Jeho příprava je snadná i pro začínající kuchařky a výsledek je vždy dobrý.
Přípravu začínáme tím, že si rozpustíme tuk - např. Heru, Ramu apod. Rozpuštěný tuk necháme trochu zchladnout. Mléko si trochu zahřejeme - není vhodné použít přímo mléko z ledničky. Hřebíčky si roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku. Pokud používáme citronovou kůru z čerstvého citronu, samozřejmě citron pečlivě umyjeme. Marmeládu nebo džem volíme řidší (osvědčený je rybízový) - lépe se rozmíchá v těstě do hladka. Všechny připravené suroviny potom smícháme v míse do hladké hmoty. Hlubší plech si vymastíme, vysypeme hrubou moukou a nalejeme do něj těsto. Rozetřeme jej rovnoměrně po plechu až k okrajům. Pečeme ve středně zahřáté troubě. Protože tady nelze čekat, až začnou okraje růžovět, hlídáme, kdy se začnou okraje moučníku začnou trochu oddělovat od plechu. Zda je moučník hotový si ověříme zapíchnutím špejle - pokud zůstane po vytažení čistá a suchá, můžeme pečení ukončit. Po vychladnutí krájíme na řezy.
pernik.jpg
Vložil: berdana ¤