27.Únor 2010
Elizabeth Taylorová zvaná též Liz Taylorová, celým rodným jménem Dame Elizabeth Rosemond Taylor je americká herečka a vývojářka voňavek a parfémů, jedna z velkých hollywoodských hvězd stříbrného plátna 20. století, dvojnásobná držitelka ceny Americké filmové akademie Oscar. Elizabeth Taylorová je jedním z filmových sex-symbolů své doby.
Pochází z americké rodiny, která před druhou světovou válkou trvale žila v Londýně. Od útlého dětství se učila tancovat. Již ve věku devíti let se poprvé objevila ve filmu. V roce 1943 uzavřela svoji první smlouvu se společnosti Metro-Goldwyn-Mayer, kde se stala dětskou filmovou hvězdou 40. let.
Mezi její nejznámější filmové role patří dvoudílný velkofilm Kleopatra z roku 1963, kde si zahrála společně s Rexem Harrisonem a svým pozdějším manželem Richardem Burtonem či snímek Zkrocení zlé ženy natočený na motivy stejnojmenné divadelní hry Williama Shakespeara. Za umělecky nejhodnotnější jsou považovány její snímky Telefon Butterfield 8 z roku 1960 a Kdo se bojí Virginie Woolfové? z roku 1966, za něž byla oceněna Oscarem.
Byla celkem osmkrát vdaná, z toho dvakrát s Richardem Burtonem.

Úspěšně vyvinula řadu parfémů a voňavek.
V době Elizabethina dospívání se o ni začala zajímat média, což se projevovalo zejména spekulacemi o zásnubách s mnoha slavnými lidmi. Prvním z nich byl Glen Davis. Skutečným prvním snoubencem byl až William Pawley ml., se kterým se Liz zasnoubila v červnu 1949. Na podzim téhož roku bylo ale zrušeno. Liz reagovala na novinové články o druhém zrušeném zasnoubení a střídání mužů slovy: „Kdybych byla taková, jak mě vylíčili, nenáviděla bych se.“
V květnu 1950 se konala velkolepá svatba, při níž se Liz stala chotí o 5 let staršého Nicka Hiltona, dědice hotelových sítí. O tom to sňatku jeden z hereččiných přátel prohlásil: „Matka Elizabeth nepřipravila na manželstvím s bohatým frackem, který jednal po svém - to nebylo ve scénáři.“ A sama Liz: „Opravdu jsem si myslela, že k manželství stačí bílá chaloupka a nadýchaná zástěra.“ Ke svému soukromí dodala: „Jiní mladí lidé se klidně můžou hádat. Jenže než my se stačíme políbit a usmířit, už jsou toho plné noviny.“
V lednu 1951 proběhl rozvod, majetková vyrovnání (především o svatební dary) trvala o několik měsíců déle.
V únoru 1952 se Liz v Anglii provdala za anglického herce Michaela Wildinga, o 19 let staršího. 6. ledna se jim narodil první potomek, pojmenovaný Michael Howard Wilding. Druhého syna Christophera Edwarda Wildinga porodila Liz 27.2.1955 na své narozeniny. Oba porody proběhly císařským řezem.
V lednu 1957 se Elizabeth s Wildingem rozvedla, několik dní na to se stala ženou Mikea Todda, oba úřední akty proběhly v Mexiku.
6. srpna 1957 se jim předčasně narodila dcerka Elizabeth Frances, nazývaná Liza.
23. 5. 1958 při leteckém neštěstí soukromého letadla zahynul Mike Todd. Liz se dlouho vzpamatovávala z této ztráty, hrozilo, že spáchá sebevraždu. Žal se snažila překonal prací na filmu Kočka na rozpálené plechové střeše, ale s vyrovnáním se situací jí skutečně pomohl až Mikeův přítel a svědek ze svatby Eddie Fisher. Ten se stal Elizabethiným manželem 12. května 1959 a Liz kvůli němu konvertovala k judaismu.
Při natáčení Kleopatry se potkala se ženatým Richardem Burtonem. Oba se kvůli svému vztahu rozvedli a v březnu 1964 slavili svatbu. Přibližně v době aféry kolem rozvodu s Fisherem se Liz podařilo adoptovat postiženou Mariu. V roce 1968 prodělala Liz gynekologickou operaci, po které již nemohla otěhotnět.
V červnu 1974 byli Burtonovi rozvedeni, v říjnu 1975 se znovu vzali, zejména proto, že ani jeden z nich nechtěl být sám. Richard na tom nebyl zdravotně nejlépe. Tento sňatek vydržel pouze několik měsíců, Richard se znovu oženil a Lizininým dalším manželem se stal v prosinci 76 budoucí senátor John Warner. Liz se účastnila jeho volební kampaně. V listopadu 1982 se ale rozvedli.
Během svého života podstoupila herečka několik odtučňovacích kúr v lázních.
Mezi nejvýraznější role patří Maggie v Kočce na rozpálené plechové střeše (1958), titulní role v Kleopatře (1963), Angela v Místě na výsluní (1952), dětská role Velvet ve filmu O velkou cenu (1944), Catherine v Náhle minulého léta (1959), Gloria v Telefon Butterfiled 8 (1960), Melissa v Kdo se bojí Virginie Woolf? (1966), zkrocená Kateřina ve Zkrocení zlé ženy (1967).
 
Vložil: berdana ¤