1 kg jablek
55 dkg mouč. cukru
6 vajec
2 dl oleje
2 dl teplé vody
15 dkg mletého máku
30 dkg polohr. mouky
1/2 prášku do pečiva
Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrnci s 10 dkg cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes sítko.
Umletý mák smícháme s 15 dkg cukru
Žloutky ušleháme s 30 dkg cukru do pěny, zašleháme vodu, po troškách olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný ze 6-ti bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamícháme mák s cukrem.
Jablka rozložíme na hluboký plech vyložený pečícím papírem. Na ně navršíme a uhladíme makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Po upečení a vychladnutí překlopíme těsto pomocí druhého plechu jablky nahoru a ty polijeme čokoládovou polevou.
Recept mám ze svého sešitu už asi 30 let. Já jsem moučník pekla na plechu o rozměrech 41 x 37 cm, ale příště zvolím asi trochu větší.