Na těsto: 4 vejce, 125 g cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1 KL prášku do pečiva
Na náplň: 3 plátky bílé želatiny, 1 hruškový kompot (850 ml), 50 g cukru, 3 PL hruškové marmelády, 400 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr
Kromě toho: 50 g hořké čokolády, 75 g cukru, 4 PL vody, 2 žloutky, 130 g másla
Vejce a 2 lžíce vody ušleháme do pěny. Přidáme cukr, vanilkový cukr, promíchanou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 12-15 minut. Po upečení překlopíme na cukrem poprášenou utěrku a sejmeme papír. Pomocí utěrky po delší straně srolujeme a necháme vychladnout. Do vody namočíme plátkovou želatinu, dáme okapat hrušky. Polovinu jich nasekáme na kostičky, zbytek rozmačkáme na kaši a přidáme cukr. Hruškovou marmeládu zahřejeme, želatinu vymačkáme a přimícháme ji i s marmeládou do hruškové kaše. Uložíme do chladna. Smetanu se ztužovačem ušleháme dotuha. Jakmile začne kaše želírovat, smícháme ji se šlehačkou a kousky hrušek. Dáme asi na 30 minut do chladna. Potom korpus rozbalíme, natřeme krémem a znovu srolujeme. Uložíme na 3 hodiny do chladna. Nasekanou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. 4 minuty povaříme cukr se 4 lžícemi vody a necháme vychladnout. Vzniklý sirup přidáme ke žloutkům a šleháme, až je krém tuhý. Přidáme změklé máslo a čokoládu, promícháme. Hotovou roládu vydatně a hrbolatě natřeme. Není potřeba nijak zdobit