03.Březen 2010

Ingredience:
Těsto: 2 sklenky (200 ml) polohrubé mouky, 1 sklenka cukru, 1/2 sklenky oleje, 1 sklenka vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 vejce
Krém: 1 vařené Salko, 1 tuk (Hera nebo Zlatá Haná)
Ostatní: džem, 1 dětské piškoty, rum nebo čaj

Postup přípravy: Den předem si svaříme Salko (slazené kondenzované mléko) v plechovce potopené ve vodě asi 1,5-2 hodiny. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní, prášek promícháme s moukou. Těsto vylejeme na pečícím papírem vyložený velký plech a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C (horkovzduch) - sáhneme prstem zda se povrch nelepí. Po vychladnutí potřeme pikantním džemem (můžeme využít nějaký tekoucí) - nemusíme šetřit. Na něj pokládáme hezky v řadách těsně vedle sebe dětské piškoty, které jsme namočily do rumu s vodou nebo šťávy nebo čaje. Nejlépe to jde, když si na dvouzubou vidličku napíchnete piškot a potopíte na moment do tekutiny. Na navlhčené piškoty namažeme krém (vyšleháme dohromady Salko s tukem), uhladíme a pak ozdobně vidličkou na něm děláme vlnovky. Případně můžeme lehce přizdobit čárkami z čokoládové polevy.

Rada: je výhodné těch plechovek Salka vařit víc, pak si je označit datumem, kdy se vařily a tak do 3 měsíců spotřebovat. Nekazí se, ale začínají karamelizovat (jsou v nich drobné krystalky). Vařené Salko využijete i na jiné recepty - je jich tu spousta.

Vložil: berdana ¤