22.Duben 2010

20 g kvasnic
40 g cukru
300 g hladké mouky
500 ml mléka
citronová kůra
muškátový květ
20 g másta
2 vejce
špetka soli
Asi polovinu mléka trochu zahřejeme, aby bylo vlahé, přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme kynout v nádobě přikryté utěrkou. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Odvážíme si ostatní suroviny, přidáme vzešlý kvásek a vlahý tuk. Dobře zamícháme (můžeme i krátce rozšlehat). Celou nádobu s těstem opět přikryjeme a necháme kynout na teplém místě. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, můžeme začít lívance péct. Používáme lívanečník, těsto lijeme do důlků vytřených lehce tukem. Jakmile začínají na pečené straně hnědnout, obracíme je.Hotové lívance můžeme potřít zavařeninou a ozdobit tvarohem, lze je také posypat cukrem se skořicí.

livan.jpg

Vložil: berdana ¤