04.Květen 2010
  • 120 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g sádla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • maková náplň:
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • půl lžičky skořice
  • 2 lžíce strouhaných mandlí
  • 3 lžíce rumu
  • hrst piškotových drobečků na zahuštění
  • 1 hodina
    4 osoby
    4 osoby
    Máslo a sádlo nechte změknout. Připravte si vlažné mléko a rozpusťte v něm cukr a rozdrobené droždí. Do mísy odvažte mouku, moučkový cukr, přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a vejce. Vmíchejte máslo, sádlo a mléko s rozpuštěným droždím. Směs v míse rozmíchejte a přesypte na vál. Vypracujte těsto, které vraťte do mísy a nechte na teplém místě kynout 45 minut (těsto po vykynutí svůj objem příliš nezvětší). Do kastrůlku se silným dnem odměřte mléko, přisypte mletý mák a 1 lžíci cukru. Vařte 15 minut za stálého míchání. Pokud se mák přichytává dna, přilijte ještě trochu mléka. Uvařený mák nechte vychladnout. Do makové hmoty přidejte zbylý cukr, skořici, mandle a rum. Aby byla náplň hustá, zahustěte ji piškotovými drobečky (na válu je rozdrtíte válečkem na těsto). Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a každý vyválejte na obdélník asi 30x35 cm. Těsto potřete náplní a srolujte pomocí hrany obou rukou. S tímto těstem se pracuje dobře, je vláčné a netrhá se. Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia. Na plech rozložte pečicí papír. Záviny rozložte na plech a potřete vejcem, rozmíchaným s trochou vody. Záviny se pečou dozlatova, asi 25 minut. Po upečení je nechte v troubě zcela vychladnout, teprve potom je vyndejte. Záviny většinou při pečení popraskají, ale neztrácejí tím na velmi dobré a vláčné chuti, kterou jim dodává sádlo.Makový závin

    Vložil: berdana ¤