15.Duben 2010

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 25g droždí
  • půl lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 dcl pomerančového džusu (není nutné)
  • vlažná voda
  • med
  • skořice
  • olej na smažení

Postup přípravy:

1.Z vlažné vody (cca 1 dcl), dvou kávových lžic mouky, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek.
2.Mezitím dáme do velké mísy zbytek mouky, půl lžičky soli a lžičku cukru, promícháme. Přiléváme vlažnou vodu (zhruba 1 až 2 dcl), pomerančový džus (ne více jak 1 dcl). Na konec vmícháme naběhlý kvásek. Vše důkladně promícháme a dáme kynout (když je na teplém místě stačí 30 minut, v ostatních případech 45 až hodinka - že je těsto nakynulé poznáme podle tvořících se bublinek).
3.DŮLEŽITÉ : Správná hustota těsta - Poznáme tak, že vezmeme-li kávovou lžičku, nabereme těsto a necháme skápnout zpět, musí to být pravidelná kapka, která se ani netáhne ze lžičky a už v žádné případě nekape. Je-li tomu tak, musíme přidat mouku. Je-li těsto naopak příliš husté, bude se držet lžičky a nebude chtít skápnout dolů - v tomto případě naopak přidáme vodu.
4.Po vykynutí si připravíme kastrůlek s vyšším okrajem, nalijeme dostatek oleje (cca 3 až 4 cm) a necháme dostatečně rozpálit.
5.Kávovou lžičkou nabíráme těsto a necháme skápnout do oleje (proto je důležité, aby nebylo těsto příliš tekuté, tvořily by se všude v oleji nevzhledné miniaturní kuličky). Smažíme rovnoměrně dozlatova a odkládáme do mísy vyložené papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Vznikají nám různé tvary připomínající vše možné a hlavně děti milují vybírání si "kačenek", "dinousaurů" a všeho možného, co jim kuličky připomínají.
6.Máme-li usmaženo, přendáme z "ubrouskové mísy" do velké mísy. Rovnoměrně pokapeme asi 2 polévkovými lžícemi medu a postupně promícháme, aby se med co nejvíce nabalil. Zasypeme špetkou skořice, opět promícháváme.
7.POZOR : Těsto neobsahuje téměř žádný cukr, proto chceme-li kuličky sladší můžeme zasypat například přírodním, hnědým cukrem, ale OPATRNĚ. Kuličky samy o sobě obalené v medu jsou dostatečně sladké.
Vložil: berdana ¤