Ingredience
těsto: 4 vejce, špetka soli, 80 g moučkového cukru, 80 g mletých ořechů, 1 lžíce oleje
náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 2 vrchovaté lžíce cukru, 50 g změklého másla
dále: mleté ořechy na obalení
Postup
Bílky se špetkou soli ušleháme. Během šlehání přidáme cukr a vyšleháme hustý sníh. Do sněhu zašleháme žloutky a olej.
Do vyšlehané pěny zlehka vařečkou vmícháme ořechy.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C asi 6-8 minut do zrůžovění.
Upečený plát stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Vychladlý potřeme náplní (trochu si necháme na potření zvenku) a srolujeme.
Povrch rolády potřeme zbytkem náplně a obalíme v ořechách.
Náplň: v rendlíku necháme za stálého míchání zkaramelizovat cukr do světle hněda. Zalijeme teplou smetanou a vaříme, dokud se zkaramelizovaný cukr zcela nerozpustí. Pořád míchat. Necháme vychladnout a do druhého dne uložíme do ledničky.
Další den karamelovou smetanu ušleháme, během šlehání po kouskách přidáváme změklé máslo a vyšleháme dotuha.