02.Květen 2010
400 g
hladká mouka
200 g
cukr krupice
2 balíčky
vanilkový cukr
4 ks
vejce
  • krém
    2 dl
    pikao
    černá káva
    2 ks
    mascarpone
    2 ks
    žloutek
    2 ks
    tavený sýr
    140 g
    cukr moučka
    2 kelímky
    kysaná smetana
  • na ozdobu
    holandské kakao
  • na potření
    pikao
    černá káva
  • Postup přípravy receptu

    Plech vymažeme a vysypeme nebo pouze vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít velký plech a těsto rozdělit na tři díly, nebo malý plech a těsto prokrojit dvakrát.

    Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny. Pak přidáme mouku a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech, vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme max. na 175 °C asi 20 minut.

    Na krém vyšleháme mascarpone, žloutky, obdélníky taveného sýru, smetany a cukr. Do krému přidáme pikao a znovu prošleháme. Pokud je krém příliš hustý, přidáváme po trochách silnou černou kávu, až získáme krém, který nám půjde krásně mazat. Krém si rozdělíme na 3 díly.

    Upečený vychladlý korpus rozdělíme na 3 díly. Spodní díl pokapeme jemně kávou (případně kávovým likérem) a lehce potřeme pikaem. Na pikao přijde třetina krému. Druhý díl lehce potřeme pikaem a potřenou stranou přiklopíme na krém. Druhý díl opět jemně pokapeme kávou a lehce potřeme pikaem. Na pikao přijde druhá třetina krému. Třetí díl také lehce potřeme pikaem a potřenou stranou přiklopíme na krém. Povrch tiramisu opět jemně pokapeme kávou, potřeme pikaem a namažeme zbylý krém. Povrch uhladíme a bohatě posypeme kakaem.

    Pikao tiramisu uložíme do chladničky minimálně na 2 hodiny, ale raději přes noc, uležet.

    Fotografie receptu: Pikao tiramisu

    Vložil: berdana ¤