22.Duben 2010
Těsto:
6 vajec
140 g moučkového cukru
140 g polohrubé mouky

Náplň:
180 g másla
100 g moučkového cukru
180 g mletých ořechů
5 lžic mléka
 
Protože vlastní piškotová roláda nedá moc práce, můžeme začít s přípravou náplně. Mléko zahřejeme a nalijeme na umleté ořechy. Promícháme a necháme vychladnout. Možná budete mít problém, jak zahřát takové malé množství mléka – zkuste v mikrovlnce. Nakrájíme si také máslo a necháme ho v misce změknout, aby se dobře třelo. Můžeme použít třeba máslo Zlatá Haná, s tím se dobře pracuje.
Na těsto si oddělíme žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme prosátý moučkový cukr a společně utřeme, až vznikne hustá pěna. Z bílků ušleháme tuhý sníh a společně s moukou lehce vmícháme do žloutkové hmoty. Velký plech vyložíme papírem na pečení, rozetřeme rovnoměrně těsto. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 190 st. C) po dobu asi 8 minut. Jakmile se těsto začně oddělovat od krajů plechu, vyjmeme. Stočíme i s papírem do rolády, zatížíme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Zatím si utřeme máslo s moučkovým cukrem do pěny, přidáme mleté ořechy smíchané s mlékem a dobře promícháme. Z rolády odstraníme papír (jde to docela dobře) a rovnoměrně ji potřeme náplní. Znovu co nejpevněji svineme a dáme do chladna ztuhnout.
Roládu můžeme jen pocukrovat, nebo ozdobit třeba čárkami z čokoládové polevy. Krájíme ji asi na 1 cm široké řezy.
2352
pirolo.jpg
Vložil: berdana ¤