04.Květen 2010
Tiramisu po česku

Uvaříte dvě deci husté kávy a smícháte ji s malým panákem rumu necháte vychladnout. Vedle si připravíte klasický vanilkový pudink, kde můžete přidat trochu více mléka, smícháte ho s kostkou měkkého tvarohu a dosladíte. Piškoty (lépe se to dělá z těch podélných, ale je to jedno) namáčíte v kávě a pokladete jimi dno nádoby třeba dortové formy. Na ně nalijete část pudinku s tvarohem, zase piškoty... opakujete a končíte tvarohem, který posypete vrchovatou lžící kakaa (granka). Pro ty, kteří mají raději méně sladké, doporučuji kakao typu holandského. Zakryjete fólií nebo alobalem a necháte v lednici ztuhnout.

Varianta:

Na plech vyskládáte piškoty, zalijete vychladlou instantní kávou natolik, aby se piškoty nasákly a naskládáte na ně libovolné ovoce (meruňky, maliny, jahody...). V misce ušleháte čtyři žloutky, 150 g moučkového cukru a dvě balení pomazánkového másla, ochutíte rumem. Krém rozprostřete na ovoce, posypete kakaem a dáte přes noc do ledničky.

  • Italové nepoužívají tvaroh, ale sýr mascarpone
  • místo rumu můžete použít kávový likér, esenci, amaretto, dezertní víno Marsala nebo vaječný koňak
  • do pomazánkového másla můžete ještě zašlehat dvě šlehačky
  • místo piškotů lze použít BB sušenky
  • můžete přidat i želatinu

Piškotované ovoce s krémem

Smícháte 10 dkg moučkového cukru se třemi žloutky, vanilkovým cukrem, třemi lžičkami solamylu a půl litrem mléka. Za stálého šlehání metlou zahříváte ve vodní lázni, až vznikne krém. Do mísy vrstvíte střídavě piškoty, ovoce (rybíz, jahody, meruňky...), krém... končíte piškoty, dáte vychladit a překlopíte na ozdobný podnos či plochý talíř. Dozdobíte šlehačkou.

Tiramisu z piškot
Tiramisu z piškot

Moje oblíbená páj za studena

Jablka zbavíte jádřinců a ve vodě s hřebíčkem a kolečky citronu necháte krátce povařit oslazením vznikne čerstvý kompot, který se rozdává přímo na misky. Vy ale do vzniklého „jablečného vývaru“ ještě klasickým způsobem zavaříte vanilkový pudink. Tedy bez mléka, předem rozkvedlaný v hrnečku s vlažnou jablkovou šťávou a podle kvantity třeba dva. Vznikne vlastně jablečné želé s kousky ovoce, kam můžete přimíchat třeba i bobulky rybízu. Do dortové nebo pizza formy pokladete piškoty, zalijete vzniklým želé a necháte vychladit. Můžete zdobit šlehačkou, ale občerství samo o sobě.

Piškoty s karamelem

Za stálého míchání rozpustíte v kastrolku 30 kostek cukru a přilijete do něj postupně čtvrt litru mléka, ve kterém jste rozmíchaly dva žloutky a lžičku hladké mouky. Zahříváte a mícháte tak dlouho, až vznikne hladký krém. Princip je stejný v misce začínáte piškoty, pokračujete čerstvým nebo mraženým ovocem a zaléváte krémem. Zdobíte šlehačkou a grankem.

Dort za studena

V 500 ml vody rozmícháte 100 g kvalitního kakaa a za stálého míchání přivedete k varu, až asi po minutě vaření zhoustne. Necháte prochladnout a zatím si do pěny utřete 250 g másla s 10 dkg moučkového cukru. Chladné kakao pak vmícháváte po troškách. Na dno libovolné formy (dortové) nakladete piškoty (celkem potřebujete asi 250 g), lžící na ně potřete část krému, pokračujete piškoty... Poslední by měl vyjít krém, který pokladete jahodami, dozdobíte šlehačkou, lístky máty...

Dort z piškot chutná nejvíc s čerstvým ovocem
Dort z piškot chutná nejvíc s čerstvým ovocem

Dort Malakov

120 g másla utřete do pěny spolu se 120 g cukru a  třemi žloutky. Přidáte 10 dkg mletých mandlí nebo ořechů a pomalu ředíte čtvrt litrem mléka. Dortovou formu vystelete piškoty po dně i po stranách, postříkáte rumem (griotkou) a zalijete připraveným krémem. Pokračujete střídavě a končíte piškoty. Dort zatížíte a necháte v ledničce do druhého dne. Po jeho vyklopení se můžete vyřádit s ozdobami ovoce, šlehačka, loupané mandle...

Vylepšená žemlovka

Na dno vymaštěného pekáčku pokladete plátky žemle namočené v mléce, na ně vrstvu nakrájených či strouhaných jablek, posypete cukrem, sekanými ořechy, rozinkami a skořicí. Dál už kladete vrstvu piškotů pokropených mlékem a jablka. Rozpečete ve vyhřáté troubě a chvilkami pomastíte máslem.

Vlastní piškoty s banánem

Můžete si upéct vlastní piškoty, dokonce do zásoby! Tři bílky vyšleháte spolu se 100 g cukru krupice do hustého sněhu. Potom opatrně do sněhu vmícháte tři žloutky a 100 g hladké mouky. Plech si potáhněte pečicím papírem a na něj ze vzniklé hmoty tvarujte piškoty podle svých představ (nemáte-li tvořítko, stačí ustřihnout roh igelitového pytlíku). Piškoty posypete moučkovým cukrem a pečete v předehřáté troubě jen deset minut. Možná už včera si uděláte kakao s cukrem, ale ne z mléka ze smetany a necháte ho do druhého dne v lednici. Teprve potom ho vyšleháte a vznikne pařížská šlehačka, kterou nanesete na piškoty (můžete zase sáčkem), doplníte ji půlkou banánu a polijete čokoládovou polevou. S plátky opražených mandlí máte luxusní moučník!

Piškoty se dají i použít jako:

  • strouhanka na zahušťování sladkých jídel a moučníků. Nepotřebujete k tomu ani mlýnek, stačí je na vále „rozmašírovat“ válečkem na těsto nebo v pytlíku roztlouci paličkou.
  • Výborné jsou už jen jednoduše pomazané máslem, slepené po dvou a posypané moučkovým cukrem nebo namáčené v čaji, kávě, či kakau.
Vložil: berdana ¤