70 minut (y)
Náročnost
Kousky dušeného vepřového plecka se zeleninou upravenou na sladkokyselo.
Rozpis na 4 porce: | |
700 g | vepřové plece |
1 ks | cibule |
1 ks | kostky vývaru (bujónu) |
1 lžička | drceného kmínu |
2 lžíce | hladké mouky |
mletý pepř | |
olej | |
voda na podlití | |
sůl | |
Na zeleninu: | |
350 g | mražené zeleninové směsi (hrách, mrkev, kukuřice, brokolice) |
1 ks | cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
cukr | |
citrónová šťáva nebo ocet | |
voda | |
olej | |
sůl |
2. Maso umyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky, pak ho osolíme a opepříme, přidáme k cibuli, a ze všech stran orestujeme
3. Po chvíli maso podlijeme cca 0,5 l teplé vody, přidáme kostku masoxu a dusíme za občasného míchání doměkka
4. Rozmícháme mouku v troše studené vody, tou pak zahustíme omáčku a ještě chvíli provaříme
5. Maso s omáčkou dochutíme pepřem a solí a uchováme v teple
Příprava zeleniny:
1. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostky nakrájenou cibuli až nám zesklovatí
2. Přidáme zeleninu, zalijeme vodou (do výše zeleniny), osolíme a vaříme doměkka
3. V průběhu vaření zeleniny si připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme měkkou zeleninu, chvíli provaříme a zjemníme máslem
4. Dochutíme solí, citrónovou šťávou nebo octem popřípadě cukrem, zelenina by měla chutnat jemně do sladkokysela.
Doporučení:
Vepřové maso se zeleninou podáváme s vařeným bramborem.