12.Listopad 2008,15:18

Vážení přátelé, rádi bychom vám představili teorii mistra Járy Cimrmana a to teorii pravdy. Jak vznikla? To je naše první otázka, tu druhou můžeme položit, až odpovíme na tu první. Odpověď je jednoduchá. Tato teorie vznikla v souladu se školáckou hláškou Járy Cimrmana: Pravda nevítězí, pravda se trestá. A teď k té druhé otázce, jak vzniko toto přísloví/hláška? Na otázku už si jistě odpovíte sami, po tom, co přečteme úryvek z Cimrmanova skoro rozloženého deníku, který si, jak známo, vedl již od doby, kdy byl ještě malý harant,...s polovinou zubů,...stále se zápalkami v kapse. Jestli jste někdy byly na odborných seminářích první generace Cimrmanologů, je možné, že jste někdy slyšeli o jeho pochybném písmu, které zahrnovalo jak česká tak německá slova. My vám teď přečteme úryvek z 11.5. neznámého roku.

11.5.

Zase tag v háji. Když jsem se morgen probudil, nasnídal, atd., vypravuil jsem se do školy. Již po cestě mi nálada klesla od zehn k fünf. Spolužák Mathias Dlohý, rozený rakušák von Salzburg, mě dostihl již asi v půli cesty. UŽ MI SEHR LEZE AN NERVY! Došlo mezi námi ke slovnímu viederspruchu a skončilo to bitkou. Ten blb mě mlátil jako holka. proto mu také říkáme Mathiaska. naneštěstí nás nachytal učitel Voříšek. Za trest mi dal vypočítat příklad, jako by nevěděl, že ein plus zwei je tři. Chci říct, jako by si myslel, že to nevím já. A stejně jsem dostal fünf. Optal jsem se ho, warum a on řekl: Nauč se to psát číslicemi, hlupáku. Hraje si na slušňáka a přitom ho polovina školy viděla, jak na konci přestávky vyběhl z jeho kabinetu s kalhotama na ruby, košilí rozepnutou a kravatou rozvázanou. Ale aby toho nebylo málo, při hodině Tschechish jsme si, jako obvykle utahovali z našeho třídního geniálního mičurina, až er sprecht: "Už se těším, až z téhle Schule vypadnu." To wir taky, řekl jsem ich, ale bohužel si toho všiml lehrer a další průšvih jsem měl v kapse. Ale nebylo to spravedlivé, dostal jsem totiž trest za to, že jsem řekl pravdu! Kdyby to věděl a stejně mi ho dal, nevím, co bych mi ich udělal. Odopoledne jsme nemohl na krok z hausu. Jak jsem říkal, zase tag v háji!

Z tohoto úryvku z Mistrova deníku je poznat, že Cimrman nebyl vždy geniální. Ale uznejte, největší géniové vždy byly géniové v oboru, ze kterého měli vždy nejhorší známky a ve kterém nikdy ve svém pubertálním věku nevynikali. Cimrman v pubertě nevynikal v ničem. Jedině tak si teda vysvětlujeme jeho pozdější všeobecnou genialitu. Z tohoto ne tak docela, ale z jiných úryvků Cimrmanova deníku je poznat, že Járův spolužák Dlouhý si tu potupaci, jak tomu Cimrman říkal, zasloužil. ne tak jako jiní spolužáci, na které byl Cimrman také hrubý,... Z tohoto tedy vznikla Cimrmanova teorie pravdy.

 
kategorie: Moji Cimrmani
vložil: jvoj
Permalink ¤


0 Komentáře: