Češi páchnou

24.Červenec 2006

Češi páchnou!

Stačí se v létě projet městskou hromadnou a nutně musíte dát výzkumu, který provedla společnost Unilever, za pravdu. Hutné aroma v odpoledních vedrech by se dalo krájet. Češi sice ročně nakoupí deodoranty a antiperspiranty za víc než miliardu korun, přesto Češi stále patří v Evropě k národům, které tyto kosmetické výrobky používají nejméně.
Víte, jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? Co můžete udělat proti zápachu způsobenému pocením a který národ v Evropě je nejvoňavější?

Třetí nejhorší

I když prodej deodorantů a antiperspirantů v Česku v posledních letech roste, tak podle průzkumu společnosti Unilever je jejich spotřeba ve srovnání se západoevropskými zeměmi zatím malá. Zatímco průměrný Angličan spotřebuje za rok téměř pět balení deodorantů, na jednoho Čecha připadá 1,5 balení ročně. ČR v žebříčku spotřeby těchto kosmetických produktů předběhlo Maďarsko i Polsko, za Českem skončilo pouze Rumunsko a Rusko.
Deodoranty a antiperspiranty používá v ČR 71 procent žen a 49 procent mužů. V západní Evropě přitom dbá o odstranění tělesného pachu až o jednu třetinu mužů více. Ve Velké Británii si deodoranty kupuje 79 procent mužů, v Německu 71 procent a ve Francii, kde se tradičně požívají spíše parfémy, je to 64 procent mužů.
Pro 90 procent Britů a 80 procent Němců je používání deodorantu součástí každodenního hygienického rituálu. Naproti tomu téměř polovina českých spotřebitelů po deodorantu sahá jen při zvláštních příležitostech.

Muži versus ženy

I když máte pocení pravděpodobně zafixované jako veskrze negativní záležitost, jde vlastně o obranu našeho těla. V okamžiku, kdy vzrůstá naše tělesná teplota, tělo používá pocení coby ochlazování. Pokud se ale domníváte, že pocením se vaše tělo zbaví toxinů, jste na omylu. 99% potu totiž tvoří voda, zbylé jedno procento jsou potom soli, odpadní látky, kyselina mléčná, močovina, zbytky léků apod.  Ostatně soli a kyseliny, které se spolu s potem vylučují, jsou příčinou skvrn, které pot zanechává na oblečení. Ty v kontaktu s tkaninami reagují, což zapříčiňuje i blednutí šatů.
Průměrně denně vypotíme půl litru tekutin, ale při zátěži a horku může objem našeho potu stoupnout i na deset litrů. Muži a ženy se navíc potí rozdílným způsobem. Ženská pokožka je citlivější na teplotní změny, což způsobuje větší množství tuku a menší počet potních žláz. U žen proto dosahuje množství potu za hodinu přibližně 180ml, kdežto u mužů je to 250ml. Mužské potní žlázy jsou navíc i mnohem aktivnější a zpravidla se u nich v podpaží nachází i více bakterií, které způsobují zápach.

Deodorant, nebo antiperspirant?

Pot sám o sobě nezapáchá. Příčinou zápachu, který je s ním spojován, je rozklad tukových a bílkovinných složek kožního povrchu. Ve vlhkém a teplém prostředí, jakým je například podpaží, roste hodnota pH, které prospívá kvasinkám a bakteriím. A právě množení bakterií, které rozkládají tukovité složky, zodpovídá za pach potu.
Zatímco deodoranty omezují pouze pach vznikající činností mikroorganismů na kůži, antiperspiranty omezují přímo pocení, tím že uzavírá potní žlázy. To samozřejmě neznamená, že by některý z těchto výrobků zcela zabránil pocení, ale účinně pomáhají v boji s tělesným pachem.
Odborníci však varují, že na obalu výrobku může být nesprávně uvedeno, zda se jedná o deodorant, či antiperspirant. Že jde o antiperspirant, který redukuje pocení, poznáte však snadno. Jestliže se ve složení objeví nějaká sloučenina hliníku nebo zirkonia, jde o antiperspirant.
napsal/a: pavel_75 15:55 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář