HODITE SE K SOBĚ ???

10.Červenec 2006

Hodíte se k sobě?

Existují vztahy, které i po několika letech trvání stojí na velmi vratkých základech a jakýkoli závan emocí nebo krize je může nenávratně poničit. Lidé v nich si nikdy nejsou úplně jistí, jestli je jejich partner/ka tím člověkem, s kterým by mohli strávit zbytek života. Neustálé pochybnosti, nedostatek důvěry a absence souznění potom takový vztah pomalu rozloží zevnitř. Naproti tomu stojí partnerství, u kterých je všem už po pár měsících jasné, že jejich účastníci jsou si souzeni a výborně se doplňují.
Jaká je však hranice mezi idylickými a přežívajícími páry? Psychologové se na tuto otázku snaží odpovědět už několik desítek let a za tu dobu realizovali řadu výzkumů na toto téma. Z nich vzešlo několik pravidel, které platí pro většinu lidí a které signalizují, že ten který vztah stojí na pevných základech a má významnou šanci na přežití.

1. signál: Zrcadlení

Opět se tady dostává ke slovu neverbální komunikace, na kterou psychologové nedají dopustit. Četné výzkumy totiž prokázali, že lidé, kteří jsou zamilovaní, se bezpečně poznají podle toho, že nevědomky zrcadlí svoje pohyby. Kouzlo tohoto neverbálního gesta však spočívá v tom, že zrcadlení se netýká pouze čerstvě zamilovaných párečků, ale i partnerství, která jsou sehraná a kvalitní. Všímejte si při komunikaci se svou drahou polovičkou, jestli napodobuje vaše pohyby. Nemusí se jednat přímo o identický odraz vašeho gesta, ale například když vy si sáhnete do vlasů, on/ona zvedne za chvíli ruku k obličeji. Vy se pohodlně opřete do křesla, abyste na něj/ní měli lepší výhled, on/a se také odkloní. Samozřejmě nelze očekávat, že váš/vaše partner/ka bude zrcadlit veškeré vaše pohyby, ale jde o celkový dojem. Pokud se pokaždé, když se k němu/ní přiblížíte, bezděčně o kousek oddálí, nesvědčí to o právě dobrých vztahových vyhlídkách.

2. signál: Jste ochotní slevit ze svých návyků.

Je hezké, pokud jste neotřesitelní ve svých názorech a za každé situace si trváte na svém. Zásadovost je určitě skvělá osobnostní vlastnost, ale pokud nejste schopní ustoupit ze svých doposavad zajetých návyků, váš vztah nemůže počítat s dlouhou trvanlivostí. Psychologové také upozorňují na skutečnost, že vztahy, v nichž stále ustupuje jen jeden z partnerů, mají sice naději na delší přežití, ale rozhodně nejde o partnerství, která by se mohla pyšnit visačkou: spokojený vztah. Je samozřejmé, že ze svých předchozích vztahů jste si do svého současného přinesli spoustu návyků a zvyků, o kterých máte pocit, že jsou úspěšné a jediné možné. Uvědomte si ale, že ten druhý je na tom úplně stejně a i on/a je o svém chování přesvědčený/á, že je velmi efektivní a úspěšné. Schopnost měnit zajeté zvyky a zvyknout si na nový řád je podle odborníků jedním z nejzásadnějších předpokladů partnerského fungování.

3. signál: Půjčujete si věci.

Vzájemné ochutnávání jídla, půjčování si oblečení a osobních věcí patří neodmyslitelně k prvotním fázím zamilovanosti. Pokud si vzájemnou otevřenost a vstřícnost dokážete uchovat i v pozdějším období, máte nejlepší předpoklady k tomu, abyste si chodili společně vyzvedávat důchody. Samozřejmě, že se nepředpokládá, že po deseti letech vztahu se budete zamilovaně krmit při romantické večeři ze svých talířů. Vtip je v tom, že se ten/ta druhý/á nezačne tvářit jako byste po něm chtěli amputaci nohy v koleni, když ho/jí požádáte o půjčení trička na spaní, ochutnávku z jeho/jejího jídla, nebo třeba o krém na popraskané rty. Vzájemné půjčování si věcí je základním předpokladem sdílení a intimity. Pokud k sobě navzájem pociťujete takovou odtažitost, že si prostě nedokážete představit, že by se ten druhý vyspal ve vašem tričku, jen těžko lze předpokládat, že dokážete společně sdílet vztah.

4. signál: Máte svůj vlastní program.

Přitahuje vás představa siamského dvojčete, které byste na sebe měli nalepené dne i nocí a nemohli byste udělat ani krok, aniž byste za sebou cítili jeho/její dech? Pokud netrpíte psychickou poruchou, nutně vám taková fantazie musí připadat přinejmenším nepříjemná. A přesně do tohoto stádia dospívají vztahy, kdy se jejich účastníci hned od začátku izolují od zbytku světa. Ostřihnout všechny kontakty, rezignovat na soukromý život a zasvětit svůj život pouze tomu druhému vypadá možná zpočátku jako idyla, ale jde pouze o rafinovanou cestu do pekla. Samozřejmě, že počáteční stádia zamilovanosti přirozeně svádějí k tomu, aby spolu partneři trávili většinu svého času. Pokud jste však tuto fázi nedokázali překonat a nevrátili jste se zpátky ke svým přátelům, koníčkům a vůbec soukromým zájmům, svědčí to o tom, že váš vztah se nevyvíjí zdravě. Je sice pravděpodobné, že váš vztah vydrží dlouhou dobu, nicméně zásluhu na tom rozhodně nebude mít jeho kvalita, ale setrvačnost a skutečnost, že zkrátka nebudete mít zázemí pro to, abyste mohli začít znovu a s někým jiným.

5. signál: Inspirujete se.

Tento signál patří k těm nejdůležitějším, které psychologické výzkumy vůbec odhalily. K tomu, aby mohl být vztah úspěšný a mohl se rozvíjet do budoucna je nutné, aby se partneři navzájem posouvali a obohacovali. Pokud vám ten/ta druhý nemá co říct a co nabídnout, rychle se ztrácí motivace k pokračování ve vztahu. To neznamená, že byste po několikaletém vztahu měli neustále vymýšlet třeskutá překvapení, ale nese to s sebou spíš přirozený vývoj osobnosti. Zamyslete se nad tím, co nového jste se ve svém vztahu naučili, co jste vyzkoušeli? Seznámili jste se s novými lidmi? Absolvovali jste činnosti, o kterých jste nikdy předtím nepřemýšleli? Poskytuje vám váš/vaše partner/ka nové pohledy a úhly názorů, které vás předtím nenapadly? Potom se nacházíte v kvalitním vztahu, který má dobré vyhlídky. Jestliže ale marně přemýšlíte, co vás vlastně nový vztah naučil, co nového vám přinesl a kam vás posunul, měli byste se také zamyslet nad tím, jestli by vás nakonec nejvíc neposunulo, kdybyste se přesunuli někam jinam.
napsal/a: pavel_75 06:39 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář