infekce močových cest

11.Březen 2006

Infekce močových cest
Pátek | 10. 3. 2006


Snad každá žena si pamatuje napomínání opatrné matky: "Neseď na zemi, ať neprochladneš a nedostaneš zánět močových cest." Infekce močových cest může být banálním, nenápadným zánětem, kterého si v podstatě ani nevšimneme, ale klidně také závažným ohrožením ledvin Mezi rizikové skupiny patří diabetici, těhotné ženy, osoby s vrozenou anomálií močového měchýře nebo se zúženými močovody a lidé trpící poruchami vylučování. U dětí, které trpí tzv. pyeloureterálním refluxem, tj. zpětným návratem moči do močového měchýře, může docházet k častějším zánětům ledvin. Tato porucha se může upravit spontánně, pokud se tak nestane, je nutná operativní korekce vady.
Všechny tekutiny, které během dne naše tělo přijme, procházejí ledvinami. Tam se několikrát čistí a vzniká primární moč. Ta se dále filtruje a zahušťuje až do takzvané definitivní moči, která je vylučována močovody do močového měchýře a posléze odchází z těla močovou trubicí. Moč je za normálních okolností prostá jakýchkoli mikroorganismů. Pokud se do ní nějaké dostanou, dochází k tomu zpravidla jejich proniknutím močovou trubicí do močového měchýře. Jestliže není dodržován pitný režim a močový měchýř není dostatečně proplachován pravidelným příjmem tekutin, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k následnému zánětu. Případné prochlazení může vznik zánětu podpořit. Podle původu může jít o infekci virovou, bakteriální, kvasinkovou nebo způsobenou parazity. Postiženy mohou být horní i dolní močové cesty.

Infekce dolních močových cest

V případě infekce dolních močových cest je postižen obvykle močový měchýř nebo močová trubice. Častěji trpí touto infekcí ženy, protože mají močovou trubici kratší než muži  a navíc dochází snadno k přenesení infekce z pochvy nebo bakterií z konečníku. Zánět se projevuje častým nucením na moč, pálením a řezáním při močení a také bolestmi za stydkou kostí. První pomocí je v takovém případě úprava pitného režimu, teplé obklady, které uvolní bolesti močového měchýře i ledvin a pití urologického čaje. Jestliže trvají obtíže déle než dva dny, je vhodné navštívit lékaře. Pokud není infekce zcela vyléčena, může přejít do chronického stádia, které může vyústit dokonce až v selhání ledvin.

Infekce horních močových cest

Pokud postoupí infekce z močového měchýře až do ledvin, může dojít k jejich zanícení až těžkému poškození. Mezi typické projevy tohoto stádia patří bolesti v krajině bederní, zvýšená teplota, při těžším průběhu se může objevit i krev v moči. Nepříjemnou komplikací bývá také přenesení zánětu z ledvinné pánvičky na ledvinu s rizikem selhání ledvin. I zde může přejít toto onemocnění do chronického stádia, to se projevuje zhoršenou funkcí ledvin.
Ačkoli jsou infekcí močových cest více ohroženy ženy, týká se samozřejmě i mužů. Riziko tohoto onemocnění u nich stoupá po čtyřicátém roce věku, a to především v důsledku zvýšeného výskytu hypertrofie prostaty a ledvinových kamenů. Mezi tyto infekce jsou také u mužů řazeny záněty varlat a nadvarlat.


Autor: Dalmatika

napsal/a: pavel_75 10:04 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář