JAK SE SEXUÁLNĚ ŽIJE !!!

03.Červenec 2006

Jak se nám sexuálně žije?



Výzkum, který před nedávnem provedli vědci z univerzity v Cambridge, ukázal, že angličtí teenageři, kteří se rozhodnou uchovat si svou sexuální čistotu až do svatby se stydí tento svůj závazek přiznat a výrazně své sexuální zkušenosti nadhodnocují. Panenství se stalo podobným přežitkem jako nabírané krinolíny. Jak jsou na tom ale Češi? Co je pro nás v sexu důležité a kam se posunul náš ložnicový život za poslední roky?

Panenství netáhne

Dva naši nejvýznamnější sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina ze sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy provedli v průběhu patnácti let tři velké výzkumy mapující sexuální chování obyvatel České republiky. Z nich například vyplynulo, že ačkoli starší generace lomí rukama nad zkažeností mladých, hranice prvního pohlavního styku se nijak výrazně nezměnila: "Na rozdíl od toho, co tvrdošíjně opakují média, se u nás nijak nesnížil průměrný věk zahájení pohlavních styků u mužů i u žen se drží na průměru osmnácti let. Je však pravdou, že zatímco tento průměr je u nejstarší generace, narozené před druhou světovou válkou, kolem devatenácti let, u nejmladší generace je to v průměru sedmnáct a půl roku," říká Petr Weiss

Třetina mužů má přitom první sex s náhodou partnerkou, zatímco v případě žen je to pouze čtrnáct procent. Panenství a sexuální čistota vůbec nemá přitom u mladých Čechů příliš velký význam: "Význam panenství je oproti minulosti nesrovnatelně menší," konstatuje Petr Weiss. "Roli může hrát jen snad jen u silně věřících mladých lidí, u kterých je nejvyšší hodnotou zachování sexuální čistoty až do sňatku. Vzhledem k tomu, že Češi jsou nejsekulárnějším národem Evropy, lze očekávat, že těchto lidí zde najdeme minimum."

Muži nadsazují, ženy ubírají

Výzkumy dále ukázaly, že se nezvyšuje ani počet sexuálních partnerů, které za život vystřídáme: "Čeští muži uvádějí v průměru devět partnerek a české ženy šest partnerů za život. Z toho plyne, že muži trochu nadsazují a ženy trochu ubírají počty by totiž ze statistického hlediska měly být vyrovnané. Nicméně i zde svědčí výzkumy jednoznačně o tom, že na rozdíl od údajů uváděných novináři u nás promiskuita, tedy počty partnerů uváděných za poslední rok, jednoznačně klesá, a to zvláště u mladé generace," tvrdí sexuolog.
A jak jsme na tom se sexuální frekvencí? "Češi dle našich výzkumů v průměru koitují dvakrát týdně, přičemž předehra i soulož trvají v průměru po čtvrt hodině Češi se tedy milují asi hodinu týdně. Je to však pouze průměr u mladých je to samozřejmě častěji a u starších frekvence styků klesá," říká Petr Weiss.
Podle výzkumů se také po revoluci dramaticky změnilo antikoncepční chování mladých lidí, kdy frekvence užívání hormonální antikoncepce je u nás srovnatelná s nejvyspělejšími státy. "Rezervy však vidím v užívání kondomů dle statistik se u nás muži a hlavně mladé ženy chrání před infekcí pohlavně přenosnými chorobami včetně HIV/AIDS zatím nedostatečně, a to při stycích s náhodnými partnery. Spotřeba kondomů je u nás asi jen poloviční než by vyžadovaly zásady bezpečnějšího sexu," varuje Petr Weiss.



napsal/a: pavel_75 09:28 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář