Kuře narychlo | ..řekne se Kuře..
81. Kuře na rychlo
1 kuře, máslo, hladká mouka, sůl, pepř.
Čtvrtky kuřete ještě rozdělíme na dva díly, osolíme je, obalíme v mouce a na rozpáleném másle opečeme po obou stranách dozlatova. Porce pak dáme do kastrolu, podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut doměkka. Jako přílohu podáváme vařené brambory posypané nadrobno nakrájenou pažitkou a pokapané máslem.
82. Kuře na sucho
Kuře očistíme, rozpůlíme, položíme řezem dolů na dva talíře, posolíme a pečeme. Neobracíme a nepodléváme! Nebojte se, talíře neprasknou. Chutná skvěle jako grilované. Jako přílohu doporučujeme hranolky a hlávkový salát.
83. Kuře na divoko
Kuře, hermelín, pepř (kuličky), máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový kompot (nemusí být).
Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme na másle, osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v troubě. V polovině pečení přidáme oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným vínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým kompotem. Příloha: knedlík.
84. Kuře na medu
Kuře se naloží do grilovacího koření a nechá se 24 hod. v ledničce. Druhý den se při pečení podlévá 2 dl hovězího vývaru smíchaného s 2-3 velkými lžícemi medu. Nejlepší příloha je rýže s rozinkami a mandlemi.
85. Kuře na zelenině
Kuře, 1/2 kg vepřového bůčku, sůl, 5 stroučků česneku, 2 mrkve, 1 cibule, 2 petržele, 1/2 celeru, 100g anglické slaniny, lžíce kari, tymián, 1 lžíce kečupu.
Rozporcované kuře a bůček nakrájený na vyšší plátky osolíme, potřeme česnekem a dáme na pekáč. Přidáme pokrájenou zeleninu, tymián a slaninu. Podlijeme studenou vodou a pečeme. Po hodině maso obrátíme. Před dokončením do šťávy přidáme kari a kečup.
86. Kuře na celeru
1 kuře, 150g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 celeru, 5-6 lístečků libečku, několik snítek petrželové natě, sůl.
Z německé kuchyně - Slaninu nakrájíme na kostičky a v tlakovém hrnci ji rozpustíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do růžova. Pak přidáme sladkou mletou papriku, zázvor a chvíli opět zasmahneme. V tomto základu promícháme na kostičky nakrájený nebo nastrouhaný celer a na něj rozložíme osolené porce kuřete, na ně libeček a petrželku. Podlijeme vodou, aby sahala asi do poloviny masa, hrnec uzavřeme a dusíme doměkka. Podáváme s brambory.