slepice.. | ..řekne se Kuře..

210. Slepice v rýži
200g vařené slepice nebo kuřecí maso (i zbytek), 200g rýže, strouhaný sýr, zelenina podle vlastního výběru a sezóny.
Kousky masa nakrájíme nadrobno a vmícháme do udušené rýže. Přidáme dušenou nebo uvařenou zeleninu (květák, hrášek, mrkvička). Tuto směs vložíme do lehce vymazaného pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

211. Slepice na hrášku
1 slepice, 2,5 dl smetany, jíška z 50g másla a 50g hladké mouky, 200g sterilovaného hrášku (nebo zmraženého, čerstvého, který krátce povaříme v osolené vodě), 2,5 dl slepičího vývaru, 1 cibule, 1-2 lžíce oleje, sůl, špetka muškátového strouhaného oříšku.
Dobře očištěnou a omytou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibulku pokrájíme a osmahneme mírně na oleji. Zvlášť uděláme jíšku, kterou rozředíme vývarem a povaříme (je-li vývaru málo, přidáme ho ještě 2,5 dl nebo jen podlijeme vodou). Do jíšky dáme hrášek, ochutíme muškátem a doplníme smetanou. Nalijeme na uvařenou slepici, kterou jsme předtím vykostili a pokrájeli na větší kousky. Už jen prohřejeme, nevaříme.

212. Slepice na kari
4 porce slepice, 40g másla, 20g oleje, 1 malá cibule, 1 jablko, 20g hladké mouky, 1,5dl sladké smetany, vývar, sůl, kari koření.
Porce slepice osmažíme na oleji dozlatova v tlakovém hrnci a vyjmeme. Do oleje přidáme máslo, jemně nakrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme moukou a osmažíme. Přidáme osmažené maso a vmícháme kari (asi půl až jednu lžičku podle chuti), zalijeme asi 3dl vývaru, hrnec uzavřeme a dusíme asi hodinu doměkka. Pak maso vyjmeme, přidáme jemně nastrouhané jablko, krátce povaříme, přidáme smetanu, přihřejeme a omáčku procedíme. Příloha: houskový knedlík.

213. Slepice dušená na zelenině s brambory v pikantní úpravě
Pro 4 osoby - 50g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 1 kg slepice, sůl, pepř, špetka pálivé a 1/2 lžičky sladké papriky, 500g brambor, 1 mrkev, 500g pórku, 1 paprika.
Slaninu nakrájíme nadrobno, necháme ji rozškvařit a přidáme na ni nakrájený česnek a necháme ho jen krátce osmahnout. Doplníme oloupanou cibulí, nakrájenou na tenká kolečka, necháme zpěnit, přidáme očištěnou slepici rozseknutou na menší části, sůl, pepř i oba druhy papriky, zalijeme vodou a dusíme. Jakmile začne maso trochu měknout (doba záleží na stáří slepice), přidáme k masu oloupané, na kostky nakrájené brambory a očištěnou mrkev, nakrájenou na menší kostičky, a dále dusíme. Za 1/4 hodiny přidáme ještě očištěný, na kolečka nakrájený pórek a společně dodusíme do měkka. Pikantnější chuť získáme ještě přidáním nadrobno nakrájené papričky. Můžeme ji však vynechat, je-li pokrm určen pro děti.

214. Slepičí kotlety
4 prsíčka, 2 vejce, 100g strouhanky, 30 strouhaných mandlí, 40g nasekaných vlašských ořechů, zelená petrželka Nádivka: 150g telecího masa, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 pórek, 100g čerstvého špenátu, 1 žloutek, sůl, 2 lžíce másla, 4 bobkové listy, nové koření, muškátový ořech, pepř.
Prsíčka stáhneme z kůže a naklepeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme a zalijeme 1 l vody. Přidáme telecí maso, bobkový list, nové koření, sůl a vaříme. Špenát vaříme 6 min. v osolené vodě, necháme okapat. Telecí maso a špenát dvakrát umeleme, promícháme se žloutkem a máslem. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Doprostřed každého kousku kuřecího masa dáme nádivku, svineme do vřetánka, obalíme ve strouhance, vejci a sekaných mandlích s ořechy. Smažíme na másle a nakonec dopékáme v rozehřáté troubě asi 5 minut.

O autorovi

  • Jméno smolicek.v
  • Bydliště Ždár nad Sázavou
  • ..hledám děvče nejlépe ze Zdáru n. S. která by mě mohla mít ráda a pro kterou bych chtěl nejen grilovat maso u mě na terase...ICQ:460542149
Můj profil

Poslední návštěvy