Tondovo kuře | ..řekne se Kuře..
30. Tondovo kuře
1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření.
Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli, 1 dl mléka.
Kuře rozporcujeme, porce osolíme a popepříme. Na dno pekáčku nalijeme trochu oleje, dno pokryjeme na kolečka pokrájenou cibulí, mrkev, petržel, celer. Na zeleninu dáme rozporcované kuře, přidáme lisovaný česnek, okořeníme jalovcem, pár bobkových lístků, malinko pocukrujeme. Na to dáme oba malé protlaky, kečup.
Vše zalijeme vodou a zasypeme provensálským kořením. Přiklopíme a dáme péci do trouby. Jako příloha se podávají noky, ale může být chleba, těstoviny atd.
Příprava noků: Z výše uvedených surovin vypracujeme těsto husté jako na lívance a nakapeme (nastrouhat) do vařící osolené vody. Vaříme od bodu varu 8 -10 minut.
31. Koňakové kuře
1 kuře, 8 dl koňaku, celá husí játra, 120g sterilovaných žampiónů, špetka chilli, tlučený hřebíček.
Čisté kuře podélně rozpůlíme, a uvaříme (dusíme) v 6 dl koňaku. Až bude kuře poloměkké. Potom jednu půlku kuřete naplníme husími játry a posypeme tlučeným hřebíčkem. Druhou půlku naplníme nakrájenými žampióny a posypeme špetkou chilli koření. Obě půlky dáme do pekáčku, podlijeme zbylým koňakem a dopečeme v předehřáté troubě doměkka. Jako příloha jsou vhodné hranolky opečené nasucho.
32. Karamelové kuře
Papáníčko Stelly Zázvorkové.
Kuře operu a dobře osuším. Vnitřek kuřete osolím a vložím do něj jednu oloupanou cibuli, kterou po upečení vyndám. Kuře peču v horké troubě na teflonovém pekáčku prsíčkama dolů a bohatě potírám připravenou směsí z horké vody, oleje, cukru, sladké papriky a citrónové kůry střídavě s rozpuštěným máslem. Po 20 minutách kuře obrátím a za stálého potírání ho dopeču. Takto připravené kuře podávám s kompotem a bílým pečivem.
33. Mandlové kuře
1 kuře, sůl, olej, máslo, 50g mandlí, petrželová nať.
Čtvrtky kuřete posolíme a opečeme na směsi oleje a másla. V troše másla osmahneme rozpůlené mandle. Upečené kuře klademe na nahřáté talíře, posypeme mandlemi a ozdobíme petrželí.
34. Rychlé kuře
1 kuře, sůl, kmín, olej a kousek másla.
Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Do pekáče vlijeme trochu oleje, nasypeme kmín (nešetříme) a na něj položíme osolené porce kuřete, které na povrchu také trochu posypeme kmínem. Maso opečeme po obou stranách do zlatova a nakonec na něj dáme hoblinky z másla. Příloha: brambory a pórkový salát.