O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
10.Duben 2008
Bio

Buďte BIO!

Co jsou to biopotraviny?

Jednou z možných cest za kvalitním stravováním (po které se, nutno dodat, vydává stále více lidí) jsou biopotraviny. A co že to vůbec ty biopotraviny jsou? Jde o výrobky, jejichž základem jsou suroviny, které byly vyprodukovány šetrně v rámci ekologického zemědělství s ohledem na ochranu životního prostředí a pohodu zvířat. Hlavním cílem je pěstování rostlin na čistě přírodní bázi, bez chemických hnojiv tak, aby se škodlivé chemikálie neukládaly v těle konzumenta a nezpůsobovaly stále více se rozšiřující alergie, genetické vady či různé typy rakovin.

Co se týče chovu zvířat, biofarmy bojují proti anonymnímu velkochovu, ve kterých je zvíře od narození vnímáno jako „flákota“ masa a zdroj příjmu.

Snaží se vyhovět přirozeným potřebám zvířete, aby nebylo stresováno a aby se tak zabránilo ukládání škodlivých látek vyvolaných právě stresem do svaloviny zvířete. Na ekofarmách se s týranými, hladovějícími a žíznícími zvířaty rozhodně nesetkáte.

Blýská se na lepší biomasy

O stoupající oblibě bioproduktů svědčí také fakt, že je dnes kromě specializovaných obchodů zařadily do prodeje i velké obchodní řetězce. To pomáhá odbourat dva velké zádrhely, které většinu váhavců odrazují k „nasednutí do biovlaku“ – malá nabídka a vysoká cena. Super, hyper a ještě větší markety správně pochopily, že trend biopotravin není zanedbatelný a snaží se potencionálním zákazníkům nabídnout vše, co si jejich srdce (nebo spíš žaludek) žádá. A to pochopitelně v co největší míře a za co nejnižší cenu.

Jak nenaletět?

Ale pozor, falsifikáty pronikly i do této oblasti. Proto pečlivě čtěte, co je na výrobku psáno a sledujte státem uzákoněné značky biopotravin. Biopotraviny se musí označit na obalech výrobků dle nařízení značkou BIO a kódem CZ-KEZ (a podle zákona také grafickým znakem). Pokud stále ještě nevíte, proč se takto stravovat, zajeďte si na některou z farem produkujících ovoce. Jakmile na vlastní oči uvidíte, jak se brigádníci s vidinou výdělku lačně vrhají na obsypané pole jahodami, aby ho po několika hodinách dřiny opustily dokonale otrhané a zbavené všech červených plodů a aby jej druhý den nalezly opět plně zaplavené červenými jahodami velikosti dětské dlaně, dojde vám, proč je třeba přemýšlet nad tím, co strkáte do pusy.

Tuším, že zatím nikdo neměl odvahu se jít v noci podívat, jestli dozrávající jahody náhodou ve tmě i nesvítí, ale věřte, že odvážlivců brigádníků, kteří jahody mlsali, po nabytí této zkušenosti záhy rapidně ubylo.

posted by JjSlunicko @ 12:49  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů