O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
26.Květen 2008
Celer – aromatická chuť s léčivými účinky

Celer

U všech druhů celeru, které jsou u nás dostupné (bulvový, řapíkatý a listový), můžeme konzumovat nať i bulvu. Nať obsahuje vysoké množství sodíku a inzulínu – sodík pomáhá v těle udržet vápník. Nať obsahuje i vysoké množství vitamínu C, vitamíny řady B, vitamíny A, E a K, vápník, železo, draslík, hořčík, chróm, zinek a jód. Celerová bulva obsahuje oproti nati menší množství sodíku, draslíku, železa i křemíku.

 Zdrojem výrazné celerové vůně je velké množství éterických olejů, které působí i antibakteriálně a antimykoticky v trávícím ústrojí, a jsou rovněž dezinfekcí močových cest – celer je také přírodní diuretikum. Rovněž snižuje krevní tlak.

Nejzdravější je samozřejmě celer syrový, například v salátech, natí lze přizdobit polévku a další pokrmy, můžeme vyrábět také celerovou šťávu – například v kombinaci s mrkví. Celer můžeme přidávat i do omáček, marinád na pečení masa, péci ho s masem, smažit obalený v těstíčku nebo dusit s jinou zeleninou. Celer lze také přidávat do pokrmů – a to sušený, mražený nebo sterilovaný. Celerová nať i semeno jsou pak součástí směsí koření ke grilování.

V kuchyni bývá celer využíván obvykle jen klasicky v polévkách, maximálně se smaží v trojobalu. Módní je například k pečeným žebrám na medu nebo ke kuřecím křidélkům přidávat syrový řapíkatý celer, který si obvykle můžete namáčet v modré omáčce (omáčka z plísňového sýra). Vyzkoušejte teď s námi méně tradiční, ale skvělé a vašemu zdraví i kráse prospěšné recepty.

Kuře na celeru

Kuře rozčtvrtíme, odstraníme kůži, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyjmeme a do výpeku pak dáme osmahnout na nudličky nakrájený větší celer. Na dozlatova osmahnutý vložíme zpět kuřecí kousky a podlijeme vodou, později, až se vydusí, 2 dl bílého vína. Podáváme i s dušeným celerem, nejlépe s brambory, nebo s rýží.

Hovězí na celeru a zázvoru

Potřebujeme asi půl kilogramu hovězího zadního masa, větší cibuli, půlku většího celeru, tuk, 100 g slaniny, mletý zázvor a sůl. Maso protkneme slaninou, osolíme a okořeníme zázvorem. Opečeme na rostlinném tuku (nebo oleji) a vyjmeme. Do výpeku dáme nahrubo nakrájenou cibuli a opečeme, znovu přidáme maso a podlijeme vodou. Během dušení masa na nudličky pokrájený celer podusíme na tuku (nebo másle) a přidáme k masu. Nakrájené hovězí pak přeléváme na talíři šťávou s dušeným celerem.

Celerová omáčka

Omáčku připravíme z menšího celeru, 40 g rostlinného tuku, 40 g hladké mouky, půl litru vývaru, 1/8 litru kysané smetany, špetky kopru, několika kuliček pepře, citrónové šťávy a soli. Na nudličky nakrájený celer osmahneme na troše tuku, zaprášíme moukou, přidáme pepř, zalijeme vývarem a vaříme, až se celer rozvaří a jíška je dobře provařená. Omáčku prolisujeme přes sítko, přidáme smetanu, podle chuti osolíme a dokyselíme citrónovou šťávou. Na talíře ozdobíme koprem. Podává se k vařenému hovězímu masu, vařeným vejcím s brambory nebo houskovým knedlíkem.

Celerové chuťovky

Potřebujeme 15 dkg strouhané Nivy, 10 dkg másla (nebo Ramy), 10 dkg jemně strouhaného celeru, trochu mleté sladké papriky a sůl. Vše promícháme a ze směsi vytvoříme malé kuličky, ty dáme na kolečka rohlíku a připíchneme se sterilovanou houbou (nebo kouskem nějaké zeleniny) párátkem  k rohlíku.

posted by JjSlunicko @ 10:28  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů