O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
26.Květen 2008
Jarní bylinkové čaje a nápoje vám dodají energii i zkrášlí vaší pleť

 Jarní bylinkové čaje a nápoje vám dodají energii i zkrášlí vaší pleť

Bylinky se právě na našich zahrádkách probouzejí. Jarní sluníčko jim během několika dnů dodá sílu a vy je můžete použít na zvýšení své imunity, dodání energie svému po zimě vysílenému tělu nebo jimi dodat krásu své pokožce či vlasům. Vyzkoušejte s námi využít některé z těchto bylinek.

Šalvějový čaj

Šalvěj je cenné koření, které se používá při přípravě tučných jídel. Při přípravě čaje se šalvěj spařuje, na šálek bereme rovnou čajovou lžičku byliny a necháme louhovat asi 5 minut.

Šalvějový čaj má přímo zázračné účinky při léčení zánětu dásní, kdy je optimální čaj kloktat ale také u jiných zánětů organizmu, kdy se čaj pije.

Pampeliškový čaj

Čaj z kořene pampelišky připravíme tak, že 2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny luhovat. Čaj se pije vlažný a pomáhá při bolestech žaludku, ledvin a čistí močové cesty.

Čaj z čerstvých pampeliškových listů se pije pro získání dobré kondice. Připravíme jej ze čtvrt šálku čerstvých listů, natrhaných na kousky, které přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat. Říká se rovněž, že čaj z pampeliškových listů pomáhá při hubnutí.

Kopřivový čaj

Čaj se pije zásadně bez cukru. Ke zlepšení chuti lze přidat trochu heřmánku nebo máty. V lidovém lékařství je pitná kúra kopřivového čaje navrhována proti neduhům jater a žlučníku i dýchacích orgánů a je nejznámější jarní očistnou kúrou. Čaj nesmí být převařený, jen spařený, aby se nezničily účinné látky. Doporučuje se pít po dobu tří týdnů. V této době se vypije denně po doušcích jeden litr čaje, nebo tři šálky (250 ml). Používáme zásadně čerstvě natrhanou, omytou bylinu, pouze v zimním období využijeme sušené byliny.

Lipový čaj

Čaj z lípových květů má krásnou barvu i lahodnou chuť. Připravíme jej spařením jedné lžíce květů (mohou být čerstvé i sušené) na jeden šálek horké vody. Jeho účinek, který se zvyšuje teplotou čaje, je známý proti nachlazení. Méně se ví, že je to i vhodný prostředek proti střevní kolice, bolesti hlavy a dobře se po něm spí.

Lipový čaj můžeme přisladit medem a ochutit citrónovou šťávou, další možností je kombinace lipového květu s fermentovaným jahodovým a ostružinovým listím, nebo vytvořit čajovou směs lipového květu a sušených jablkových slupek.

Jitrocelový čaj

Čaj z jitrocele se používá v první řadě proti všem onemocněním dýchacích cest (zvláště v kombinaci s tymiánem – smíchaný stejným dílem), ale také čistí krev a pomáhá proti vyrážkám. Pijeme ho neslazený, případně oslazený medem.

Meduňkový čaj

Meduňka je jedinou bylinkou, ze které lze čaj pít dlouhodobě. Na šálek čaje potřebujeme spařit lžičku meduňky. V kombinaci s třezalkou uklidňuje nervy, s heřmánkem a mátou působí proti žaludečním problémům. V lidovém léčitelství je známá směs meduňkový list, kořen kozlíku a chmelové šištice – stejným dílem.

Doporučujeme používat vždy čerstvou meduňku, protože sušená rychle ztrácí vonné silice.

Tip redakce – Meduňkový čaj s medem a limetou:
Do skleněného čajníku z varného skla dáme několik větviček čerstvé meduňky a zalijeme vařící vodou. Přidáme jednu nakrájenou limetu a osladíme medem. Doporučujeme sladit jen jemně, aby došlo k vytažení chuti, ne jejímu přebití sladkou chutí

Mátový koktejl

Mátový čaj můžeme pít oslazený medem – teplý i studený, nebo si z něj vyrobit koktejl. Rozmixujeme 1/8 litru silného (studeného) mátového čaje se 100 ml kefíru, 2 cl mátového sirupu a šťávou s poloviny citrónu. Místo sirupu lze přidat lžíci medu. Nalijeme do sklenice a můžeme do ní přidat i lžíci citrónové zmrzliny.

Bezinkové „šampaňské“

Bezové květy nemusíme jen sušit na čaj, ale můžeme si z nich připravit i pěnivý nápoj. Velkou láhev od okurek naplníme očištěnými květy černého bezu, přidáme lipový květ (čerstvý, ale může být i sušený), dva pokrájené citrony, a pokud máme – i trochu loňského chmele. Prosypeme to vše kilogramem cukru a zalijeme převařenou vodou a láhev (zakrytou a převázanou látkou) necháme čtyři dny kvasit na slunci. Pak tekutinu přecedíme přes husté plátno do lahví, uzavřeme a vychladíme. Nápoj ještě ředíme vodou.

posted by JjSlunicko @ 10:30  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů