O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
31.Leden 2010
Oblíbené bylinné koupele

Oblíbené bylinné koupele

Venku je chladno a nevlídně, cítíme únavu po každodenním stresu v práci. Jak si odpočinout a nabýt sil? Pusťme si vodu do vany! Teplá voda je balzám na duši a dodává pocit bezpečí. Uvolňuje svalové napětí, urychluje látkovou výměnu a zlepšuje prokrvení tkání. Střídání chladné a teplé vody zvyšuje odolnost proti chřipce. Voda působí příznivě i na duši – odplavuje smutek, skleslost a deprese.

Jak ještě zvýšit blahodárný účinek lázně?

Do vany naplněné teplou vodou přidáme pár kapek aromatického oleje, kolem vany postavíme malé svíčky, zapneme relaxační hudbu, můžeme si nalít do skleničky trochu vína nebo likéru. Voda by měla být pro uklidnění a celkovou relaxaci teplá asi 37 stupňů, doba trvání koupele 20 minut.

Aromatické lampy a svíčky vytvoří v koupelně pohádkovou atmosféru. Pro dosažení vnitřní harmonie, volíme anýz, heřmánek nebo pomeranč.

Do koupele si můžeme přidat pár kapek éterických olejů. Pro každé duševní rozpoložení máme nějaký druh. Proti neklidu působí levandule, mandarinka, ylang-ylang. Chceme-li více síly, přidáme pár kapek máty, grapefruitu, citronu nebo bergamotu.

Můžeme si také připravit koupel ze sušených nebo čerstvých bylinek. Pro uklidnění se hodí bazalka, rozmarýn, majoránka nebo meduňka. Čtyřicet gramů bylinek přelijeme půl litrem vařící vody, necháme 15 minut louhovat a přes sítko nalijeme do vody ve vaně. Pokud máme doma hydromasážní vanu nebo alespoň přístroj k vytvoření perličkové lázně, pak je účinek dvojnásobný.

Ihned po koupeli vetřeme do pokožky ještě tělový olej, nohy namažeme silnou vrstvou krému a natáhneme bavlněné ponožky. Oblékneme si teplý župan nebo si jdeme lehnout do postele, kde v klidu relaxujeme s dobrou knihou.

Takto odpočinuti můžeme ráno s plným nasazením nastoupit k plnění pracovních úkolů. Pokud nám domácí lázeň nestačí, můžeme se svěřit do rukou odborníků ať už v městských lázních, kde existují bylinné koupele nebo ještě lépe, zakoupit si pobyt v lázních. Tradiční bylinné koupele mají lázně v Jeseníku Je to sice finančně náročnější, ale zdraví a životní pohoda nám přece za to stojí.

posted by JjSlunicko @ 11:34  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů