O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
26.Červenec 2011
Protáhněte tělo a provětrejte mysl s jógou 2

Protáhněte tělo a provětrejte mysl s jógou

 

Jóga je pak způsobem, jak vnitřní klid, mír, čistotu i spokojenost (átmá) najít. Jóga je způsobem, jak se zbavit problému všedních dnů, stresu i duševních nečistot. Jak žít život smysluplněji a vidět ho v pozitivním smyslu a veselých barvách. Jóga nás učí nacházet smysl našeho života v nás, naší mysli, naší duši i srdci.  Navíc každou jógovou pozicí tělo, zejména pak vnitřní svaly, dokonale posilujeme.

Proč jógu cvičit?

·        Pomocí jógy zklidníme, protáhneme i posílíme celé tělo včetně naší mysli.
·        Jóga dodává pocit štěstí, uvolnění, vyrovnání, oddechu i regenerace.
·        Pomůže nás zbavit se nejrůznějších stresů, bolestí i problémů (bolesti krční páteře, posiluje srdce, působí proti nespavosti, náladovosti, přepracovanosti, apod.).
·        Pomáhá v udržení koncentrace, podporuje paměť i kreativitu.
·        V každém z nás jóga probouzí touhu objevit utajené, lepší JÁ, být čestným člověkem, naučit se mít rád sám (samu) sebe.
·        Jóga nám pomáhá v nás najít skryté pocity, skryté JÁ.

Velký důraz je v józe kladen na techniku dýchání. Vždy se jedná o hluboký nádech, hluboký výdech. Jako bychom chtěli hluboce vdechovat energii a hluboce vydechovat to, co nás trápí. Správné dýchání je pak základ dobře provedených jógových pozic.

Na výběr máme z různých směrů jógy. Ty se pak skládají z různých počtů jógových stupňů, kterých je dohromady osm. Některé směry jógy využívají však pouze část z nich. Například hatha jóga, která v překladu znamená něco jako jóga „spojení Slunce a Luny“, se skládá pouze ze čtyř stupňů. Na rozdíl od ní, rádža jóga, kterou písemně zaznamenal Patandžali obsahuje všech osm základních po sobě jdoucích stupňů. I proto se můžeme setkat s označením ashtanga jóga. Ashtanga je odvozeno od ašta, což znamená osm.

posted by JjSlunicko @ 10:57  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů