O autorovi


Jméno: JjSlunicko
Region: Znojmo
O mně:
Můj profil

Kategorie
Poslední příspěvky
Šablona vytvořena
Free Blogger templates

Sluníčko...

....další pokračování povídek, již brzy ;-)
26.Květen 2008
Rajčata ochrání vaši pokožku před škodlivým slunečním zářením

Rajčata

Důležitou složkou je antioxidant lykopen, díky kterému mají zralá rajčata protirakovinové účinky. Lykopen je jeden z nejdůležitějších potravinových karotenoidů a známých antioxidantů rostlinného původu, posiluje imunitu, chrání pleť před negativními vlivy UV záření a vznikem vrásek.

A to podle odborníků prý nemusíme jíst rajčata jen syrová, ale i tepelně zpracovaná – narozdíl od jiných druhů zeleniny. Pokožce, vlasům a nehtům prospívá v rajčatech i biotin, kyselina listová zase podporuje krvetvorbu, důležitý je i obsah vitamínu C, vitamínů B, E a K a provitamínu A.

V kuchyni můžeme rajčata využít v syrové i tepelně zpracované formě. Syrová zejména jako součást letních salátu, například šopského nebo řeckého, chutná jsou i rajčata s mozzrarellou, olivami a bazalkou.

Jíst rajčata je zdravé a proto zkuste s námi poškádlit své chuťové buňky a vyzkoušejte některé možná pro vás dosud neznámé recepty.

Provensálská rajčata

Potřebujeme 8 velkých rajčat, sůl, pepř, tymián, česnek, olej, 60 g strouhaného sýru, 2 lžíce strouhanky, petrželku a 20 g másla. Neloupaná rajčata rozpůlíme, vydlabeme jadérka a srovnáme do olejem vytřené zapékací misky, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a pokrájeným česnekem. Pečeme asi deset minut, pak doplníme rajčata směsí ze strouhanky, sýru a nasekané petrželky, poklademe lupínky másla a dopečeme. Podává se jako příloha k masovým minutkám.

Rajský nákyp

K jeho přípravě potřebujeme 5 dkg šunky, 30 dkg mletého vepřového masa, 4 rajčata, 3 vejce, menší cibuli, rohlík, sůl, pepř, 2 dkg slaniny, 5 dkg strouhaného sýru a tuk na vymazání formy – mísy z ohnivzdorného skla. Mísu vymažeme a vysypeme strouhankou, na dno dáme plátky šunky a na ně polovinu směsi mletého masa s rozemletou cibulí s rohlíkem namočeným v mléce a 2 vejci, kterou osolíme a opepříme. Na ní dáme plátky rajčat, překryjeme druhou polovinou směsi a přelijeme rozškvařenou slaninou. Směs pak zalijeme vejcem a posypeme sýrem. Pečeme asi hodinu, podává se s hlávkovým nebo zeleninovým salátem a pečivem.

Další variantou nákypu je, že maso, nebo jeho část, nahradíme dušenou kapustou.

Plněná rajčata – skvělé chuťovky pro hosty

Potřebujeme 8 rajčat, 200 g Lučiny, 50 g másla, 1 dl smetany (nebo jogurtu), 50 g šunky, sůl a pažitku. Rajčata seřízneme, částečně vydlabeme a naplníme Lučinou utřenou s máslem, smetanou, solí a nadrobno nakrájenou pažitkou. Zaklopíme seříznutým vrškem a podáváme chlazená s pečivem.

Rajčatový salát

Nakrájíme 8 – 10 rajčat, 2 větší cibule a zalijeme ochucenou majonézou (nebo jogurtem) – se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Promícháme a necháme v chladu proležet – rajčata pustí hodně šťávy.

Řecký salát s rajčaty

Opereme hlávkový salát a natrháme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou salátovou okurku, nakrájenou zelenou papriku a 4 rajčata a na kolečka pokrájenou cibuli s natí. K zelenině přidáme sýr tofu nakrájený na kostičky a zalijeme zálivkou. Tu připravíme ze 4 lžic olivového oleje, 3 lžic citrónové šťávy, soli a pepře – můžeme přisladit. Nakonec salát posypeme černými olivami.

posted by JjSlunicko @ 10:21  
Komentáře (0):
Přidej komentář
« Domů