02.Květen 2010

Čokoláda obsahuje také tuky. Ty časem žluknou a čokoláda má nepříjemnou chuť. Tomu zabráníme, když čokoládu zabalíme od staniolu a uložíme v plechové krabici na suché místo.

  • Skvrny od čokolády odstraníme z vlněných tkanin studenou vodou a benzinem. Z bílého prádla ji odstraníme tak, že postižené místo namočíme, přetřeme mýdlem a vypereme.

  • Čokoláda je více než dobře známa všem, a proto se omezíme jen na návod, jak čistit skvrny, které se touto sladkou pochoutkou dají velmi snadno způsobit.

  • Čerstvé skvrny od čokolády (a také kakaa) proplachujeme čistou vodou bez přídavku pracího prostředku. Starší skvrny změkčíme nejprve glycerínem, potom přepereme v saponátové lázni a dobře vymácháme. Pro ženy milující změnu přinášíme několik dalších způsobů:

  • skvrnu potřeme 90% lihem, do něhož jsme přidali pár kapek čpavku, a po chvíli vypereme;

  • na skvrnu přiložíme savý papír a třeme studenou vodou. Savý papír podle potřeby vyměňujeme;

  • syntetické látky nejlépe vyčistí voda s citrónovou šťávou;

  • čerstvé skvrny na látkách vytřeme mokrým hadříkem se solí;

  • na bílých látkách odstraní skvrny nejlépe čistá voda s trochou čpavku;

  • na velmi staré a zatvrzelé skvrny použijeme směs žloutku a glycerínu.

Vložil: berdana ¤