29.Duben 2010

Na 18 kousků

1 PL sušeného droždí,
335 ml vlažného mléka,
2 ČL pískového cukru,
1 1/2 ČL soli,
420 – 500 g hladké mouky,
225 g másla (chladného),
1 našlehané vejce s 2 ČL vody na pomazání


Ve velké míse smíchejte teplé mléko a droždí. Nechte 15 minut rozpustit. Vmíchejte cukr, sůl a 140 g mouky.

Pomalu prohněťte. Postupně přidávejte zbývající mouku. Míchejte do té doby, než se těsto přestane lepit na stěny mísy. Přikryjte a nechejte kynout na teplém místě asi 1 1/2 hodiny do dvojnásobného objemu.

Těsto přeneste na pomoučený vál. Hněťte těsto dlaní do té doby, než bude hladké. Zabalte je do pergamenového papíru a dejte na 15 minut do chladničky.

Rozdělte máslo na poloviny a každou dejte mezi pergamenový papír. Válečkem je rozválejte na obdélníky 15 x 10 cm. Odstavte.

 

Těsto přeneste na pomoučený vál a vyválejte ho na plát 30 x 20 cm. Vložte máslo do středu a zabalte jednou třetinou těsta. Jemně přitiskněte okraje. Další část másla položte na zabalené máslo a opět zabalte těstem. Přitlačte okraje.

 


Otočte těsto tak, že kratší stranu máte u sebe a dlouhou hřbetní stranu nalevo.

Opatrně vyválejte těsto na 30 x 20 cm; nevytlačte máslo. Složte je opět na třikrát a v jednom rohu prstem označte první přehnutí. Zabalte a vložte na 30 minut do chladničky.

Tento postup opakujte ještě dvakrát.. Po třetím složení chlaďte v lednici nejméně 2 hodiny (nejlépe však přes noc).

 
 Vyválejte těsto na 3 mm do pravoúhelníku (šíře 33cm), upravte strany.

Rozdělte těsto na polovinu po délce, nakrájejte trojúhelníky 15 cm vysoké. 10 cm základna.

 

Jemné trojúhelníky vyválejte od základny nahoru. Rolujte croissant od základny směrem ke špičce, zakulaťte v rohlíček a s plechem dejte na teplé místo ke kynutí asi na 1 – 1 1/2 hodiny.

 

Troubu předehřejeme na 240°C. Pomažte vejcem. Pečte asi 2 minuty. Snižte teplotu na 190°C a pečte dozlatova ještě asi 10 -12 minut. Podávejte teplé.
 

Vložil: berdana ¤