08.Červen 2009
Eminem se vlastním jménem jmenuje Marshall Bruce Mathers III. Dětstvíneměl příliš šťastné, žil sám s mámou a mladším bratrem, tátu nikdyneviděl. Velmi často se stěhovali mezi Kansas City a Detroitem, měnilškoly, a tak se velmi těžce seznamoval s novými kamarády. Ve dvanáctiletech se nakonec s matkou usadili ve Warren v Michiganu. Již v mládíse stal fanouškem rapu a ve čtrnácti letech se mu začal věnovat. Ačkolinedokončil střední školu a vystřídal několik různých prací, snažil semaximálně soustředit na hudbu.

25.12.1995 se mu a jeho přítelkyni Kim Mathers narodila dcera HillieJade Scott. V roce 1996 vydal své debutové nezávislé album "Infinite",které se setkalo s malou odezvou. Po vystoupení v soutěži freestyle rapv Los Angeleském rádiu, získal pozornost silného hráče na poli hudbyDr.Dre, který mu pomohl s jeho úspěšným albem "The Slim Shady EP".Kontroverzní povaha jeho textů a vystupování si za krátkou dobu našlyřadu příznivců. Přestože je rap doménou černošských zpěváků, dokázal sejako jeden z mála bělochů v tomto pěveckém směru velmi dobře prosadit.

Své třetí album "The Slim Shady LP" vydal 23.2.1999, bylo založeno naveleúspěšném singlu "My Name Is,". Album se během krátké doby stalojedním z nejprodávanějších a získal za ně dvě ocenění Grammy pronejlepší rapové album a nejlepší rapový sólový výkon "My Name Is,".

S jeho čtvrtým albem (druhým komerčním) "The Marshall Mathers LP"(2000) získal podobné úspěchy jako s předchozím. Během prvního týdne odvydání se prodalo kolem 2 miliónů nahrávek a stalo se tak nejrychlejiprodávaným rapovým albem v historii. Kritikové vesměs albumpochvalovali díky jeho ironii, ostrosti a kousavosti, ale díky svémuobsahu vyvolalo mnoho debat, jelikož obsahuje mnoho obrazového násilí aprotihomosexuálních nadávek. Eminem si dělá legraci téměř ze všeho anezdráhá si dělat legraci z popových hvězd typu Britney Spears a Christiny Aguilery.

Sdružení homosexuálů a lesbiček proti pomluvě (GLAAD) protestovaliproti podpoře Eminema hudební stanicí MTV, při předávání ceny MTV MusicAwards v roce 2000. Za svůj singl "The Real Slim Shady" získal oceněníMTV pro nejlepší videoklip roku a nejlepší mužské video.Stejně jako za minulé album získal cenu Gramy pro nejlepší rapové albuma nejlepší rapový sólový výkon "The Real Slim Shady". Eminem na sebeopět upozornil v roce 2002 dalším kontroverzním albem "The EminemShow", za účelem zmařit pokusy internetových pirátů, distribuoval totoalbum zdarma. Také stejný rok debutoval v Hollywoodském filmu "8 Mile".

Tento kontroverzní rapper má velmi bouřlivý život, několikrát bylzatčen za několik potyček a nošení zbraní. V září 1999 ho jeho matkaDebbie Mathers-Briggs zažalovala o 10 milionů dolarů, za to že jipomluvil na albu "The Slim Shady LP" naznačil, že byla narkomanka.Přesto navrhla, že se spokojí s dvěmi milióny dolarů, Eminem všakodmítl dohodu a rozhodl se pro soud.

Také měl bouřlivý život se svou manželkou Kim Mathers, s níž se oženilv roce 1999, ale žili spolu mnoho let předtím. Kim se stala předmětemněkolika jeho písní včetně songu "Kim", který mezi nimi vytvořil velképře. V červnu 2000 byla Kim hospitalizována po pokusu o sebevraždu. Oměsíc později podal Eminem návrh na rozvod, ale Kim požadovala 10miliónů dolarů a plnou péči o své dítě Hailie Jade Scott. Po dohoděnakonec přistoupil na požadavek přenechat péči dcery na Kim, ačkolivtvrdil, že jeho dcera je pro něj nejdůležitější na světě.

4. června 2000 se Eminem dostal do potíží, když nenabitou zbraníohrožoval muže, který líbal jeho ženu. Byl odsouzen ke dvou rokůmpodmíněně. V době soudu se Kim pokusila o sebevraždu podřezáním žil.Eminem se chtěl dát rozvést, ale Kim přivedla celou věc před soud, kdepožadovala odebrání dcery Hailie a deset milionů dolarů odškodného. Párse nakonec dohodl mimosoudně a dali se znovu dohromady. To jim aledlouho nevydrželo a na podzim roku 2001 se rozvedli s tím, že se odceru budou starat střídavě. V letech 2003 a 2004 se Kim dostala doproblémů s drogami a byla odsouzena na dva roky podmíněně.

Eminem s Kim se znovu vzali 14. ledna 2006 v Michiganu, nicméně už napočátku dubna se na veřejnost dostala zpráva, že se pár opět rozvedl.Eminem se v současné době stará jak o dceru Hailie, tak o jejísestřenici Alainu, kterou adoptoval.

O rap se zajímal už jako dítě a vystupovat začal už ve čtrnácti letech,později se skupinou Soul Intent. V roce 1996 vydal svoje prvnínezávislé album Infinite, následované albem The Slim Shady EP v roce1997. Hip hopová scéna si ho oblíbila pro jeho ojedinělý, komixový styla také pro to, že je bílý.

Říká se, že Dr. Dre našel Eminemovo demo na zemi v garáži JimmyhoIovinea, hudebního ředitele vydavatelství Interscope. Tohle demo siceDr. Dre nepřesvědčilo, ale když Eminem získal druhé místo na RapOlympics (rapová olympiáda) v roce 1997, Dr. Dre souhlasil se smlouvou.

Pod křídly vydavatelství Interscope vydal Eminem další album, The SlimShady LP, které se stalo jednou z nejpopulárnějších nahrávek roku abylo třikrát platinové. S popularitou alba ale přišel také rozruchkolem jeho kontroverzních textů. Ve skladbě „97 Bonnie and Clyde“popisuje Eminem výlet se svou dcerkou, při kterém se zbaví těl svéženy, jejího milence a jeho syna. Skladba „Guilty Conscience“ zasekončí pasáží, kde Eminem a Dr. Dre nutí muže zabít svou ženu a jejíhomilence.

Kontroverze:
S enormní popularitou Eminemova čtvrtého alba se kontroverze okolo jehoosoby ještě rozrostla, hlavně poté, co bylo album nominováno na Grammyza Album roku. I když Mathers vždy prohlašoval, že se jeho texty nemajíbrát příliš vážně a že proti homosexuálům a ženám nic nemá, sdruženíhomosexuálů kvůli němu bojkotovalo předávání cen Grammy. Mathers na tozareagoval vystoupením s homosexuálem Eltonem Johnem, kdy spolu zpívaliskladbu „Stan“ a na konci se objali, aby tak ukázal, že protihomosexuálům nic nemá. To mnoho lidí sice šokovalo, ale všechny kritikyto rozhodně neumlčelo.

Poté co se Eminem proslavil, se začaly objevovat klasické vševědoucíživotopisy různorodých kvalit, např. Shady Bizzness od jeho bývaléhobodyguarda Byrona Williamse. Sám Eminem napsal v roce 2001 knihu jménemAngry Blonde, kde odhaluje emoce a záměry v pozadí textů z MarshallMathers LP a popisuje svůj přístup k rapu.

Jako jeden z šesti členů rapové skupiny D12 se Eminem objevil na jejichalbu Devil's Night, vydaném v roce 2001. Toto album bylo několikrátplatinové.

Eminemovo páté album The Eminem Show bylo vydáno v létě 2002. Jednou zeskladeb je „Without Me“, kde Eminem dělá urážlivé poznámky ochlapeckých skupinách, Mobym, Lynne Cheney a dalších.

Dne 19. listopadu 2003 přilila olej do ohně tiskové konference časopisuThe Source a páska na ní přehraná. Na kazetě z roku 1988 byl Mathersůvfreestyle rap, ve kterém urážel černošky a označil je za hloupé vporovnání s bílými. Tuto nahrávku údajně pořídil poté, co se rozešel sesvou černošskou přítelkyní.

Tajná služba Spojených států 8. prosince 2003 přiznala, že prověřovalatvrzení, že Mathers ohrožuje prezidenta Spojených států, poté coskladba „We as Americans“ unikla neoficiálně na Internet. Problémem byltext: Fuck money/I don't rap for dead presidents/ I'd rather see thepresident dead/ It's never been said, but I set precedents (Seru napeníze/Nerapuju pro mrtvý prezidenty/Radši bych viděl prezidentamrtvýho/Nemluví se o tom, ale já vytvářím precedensy).

V roce 2004, Eminem natočil video „My Band“ s D12. Kontroverzní skladbabyla odpovědí časté označování medií D12 jako Eminemovy kapely. Videoobsahuje množství parodií, včetně známého incidentu Janet Jackson opřestávce Super Bowlu.

Dne 12. října 2004, týden po uvedení „Just Lose It“, prvního videa asinglu z nového alba Encore, volal Michael Jackson do jedné LosAngeleské radiové show, aby vyjádřil svůj nesouhlas v videem, kteréparoduje Jacksonova obvinění ze zneužívání nezletilých, jeho plastikunosu a incident, při kterém Jacksonovi chytly vlasy během natáčeníreklamy na Pepsi v roce 1984. MTV pokračovala ve vysílání videa a „JustLose It“ se stalo nejžádanějším klipem. CEO časopisu The Source Raymond„Benzino“ Scott, chtěl nejen zastavit vysílání klipu, ale i odstraněnískladby z alba a veřejnou omluvu Jacksonovi.

Týden před prezidentskými volbami, 26. října 2004, vydal Eminem naInternetu videoklip své skladby „Mosh“. Skladba je velmi silně zaměřenáproti G. W. Bushovi, s texty jako fuck Bush (serte na Bushe) a thisweapon of mass destruction that we call our president (ta zbraňhromadného ničení, které říkáme náš prezident). Ve videu shromažďujeEminem armádu lidí prezentovaných jako oběti Bushovy administrativy avede je k Bílému domu. Nakonec ale vyjde najevo, že se chtějí pouzezaregistrovat k volbám, a videoklip končí nápisem „VOLTE v úterý 2.11.“.

Eminemovi nepřátelé:

Dr. Dre, Eminem a Xzibit vs. Canibus a Jermaine Dupri
Ve skladbě „Say What You Say“ z alba The Eminem Show urazil Dr. DreJermaine Dupriho větou Fuck Jermaine … over 80 million records sold/AndI ain't had to do it with 10 and 11 year olds (Seru na Jermaina … přes80 milionů prodaných nahrávek/a to dokážu bez 10-ti nebo 11-tiletejchděcek). Odkazoval tak na Dupriho nahrávací společnost, která vydělalamiliony na dětských rapových hvězdách jako Kris Kross a Lil Bow Wow.Eminem a Xzibit urazili podobně Dupriho (a Canibuse) na mixu DJe KaySlay, kde Eminem rapuje I gave Jay-Z a beat for free, you want one -tell me, unless you're canibitch, then you get Dr. Dre's fee. Dupriodpověděl obviněním Dr. Dre, že si přivlastňuje cizí zásluhy - I knowyou don't do half the work in the studio, plus your little niggas playwith your booty hole, a také urážkou Eminema větou I left you outdeliberately, you know why, to me you're like a character in Disneyworld, known for dissin' pop groups and Justin's ex-girl, shit, ain'tno one take you seriously.


Eminem vs. Benzino
V roce 2003 bostonský rapper Benzino vydal skladbu s textem You're therap David Duke/The rap Hitler… I'm the rap Malcolm, the rap Martin (Sešrapovej David Duke/Rapovej Hitler… Já jsem rapovej Malcolm, rapovejMartin Luther King), namířenou proti Eminemovi. Eminem zareagovalrychle a nazval Benzina „83-letým umělým Al Pacinem“. Benzino popisovalv rozhovorech, že se bojí toho, že Eminemova sláva je počátkem konceafro-americké dominace v hip-hopu. Také Eminema spojil s konzumnostímoderního hip-hopu a stěžoval si, že už musí rapovat jen žvásty,protože to od něj posluchači chtějí, ale Eminem přitom může rapovat ohlubokých osobních problémech a pocitech. Někteří lidé obviňujíBenzina, že se hádkami s Eminemem snaží jen přilákat pozornost na sebe.

Eminem vs. Everlast
Na albu Dilated Peoples urazil hip-hopový/rockový zpěvák EverlastEminema, který odpověděl skladbou „I Remember“, kde na něj poněkudkontroverzně zaútočil přes jeho náboženství, Islám. Everlast zareagovalskladbou „Whitey's Revenge“, Eminem pak singlem „Quitter“, se spoustounadávek a účastí D-12.


Eminem a 50 Cent vs. Ja Rule
Původ rivality mezi Eminemem a Ja Rulem není znám jistě. Podle MTV všezačalo poté, co Ja Rule a šéf jeho vydavatelství, Irv Gotti, fyzickynapadli 50 Centa. Poté co Ja Rule urazil Eminema v jedné skladbě,odpověděli Eminem a 50 Cent opět mixem od DJe Kay Slay – Irv Gotti, toomuch Bacardi in his body/You ain't a killer, you a pussy/ That ecstasygot you all emotional and mushy/Bitches wearing rags in photos/Ja'sword being quoted/In The Source, stealing Pac's shit like he just wroteit. Eminem se také objevil na mixu od DJe Green Lantern společně sBusta Rhymes a urazili Ja Rulea, Murder Inc. (Gottiho a Ja Ruleovovydavatelství), Benzina a Royce Da 5'9". Ja Rule odpověděl textem Em,you claim your mother's a crackhead/ And Kim's a known slut/ So whatHailie's gonna be when she grows up? (Eme, tvrdíš, že tvoje matka jefeťačka/A Kim je známá děvka/Tak co asi bude z Hailie, až vyroste?).Eminem vzápětí nahrál skladbu „Doe Rae Me“ ("Hailie's Revenge") sesvoji dcerou Hailie a D12, kde si mimo jiné dělají legraci z Ja Rulovypostavy, když Hailie říká Daddy is Ja Rule bigger than me? No honey youguys are the same size. (Tati, je Ja Rule větší než já? Ne, zlato, jsteoba stejně velcí.).

Konec kariéry?
Na začátku roku 2005 se objevily spekulace o tom, že po pěti letechhodlá Eminem ukončit svou kariéru. Nasvědčovala tomu informace o albuThe Funeral, které by mělo být vydáno na konci roku 2005 a mezinejvětšími hity by se měly objevit také některé nové skladby, vekterých se Eminem rozloučí se svými 3 osobnostmi, za které v minulostirapoval (Eminem, Slim Shady, Marshall Mathers).

V červnu 2005 se v mediích objevily informace od zdrojů z rapperovaokolí, podle kterých se Eminem skutečně chystá skončit s kariérou a dálse věnovat pouze produkování nahrávek a řízení své společnosti. AlbumEncore by tak bylo jeho poslední. Mohl by se věnovat více své dceři aneteři, případně by mohl pokračovat v započaté herecké kariéře. Eminemsám k tomu prostřednictvím MTV News prohlásil, že odejít nehodlá, alemožná si dá na chvíli přestávku, aby se mohl věnovat produkování.

Nicméně v srpnu 2005 po skončení jeho amerického turné Anger ManagementTour Eminem zrušil vyprodané koncerty následného evropského turné kvůlivyčerpání a zdravotním problémům. Údajně také nastoupil léčbu proodvykání závislosti na prášcích na spaní. Eminem pak skutečně nazačátku prosince 2005 vydal album Curtain Call s jeho největšími hity atřemi novými písněmi, což by mohlo naznačovat závěrečné bilancování akonec kariéry. V písni When I'm Gone se Eminem věnuje vztahu se svoudcerou, zmiňuje také problém s prášky na spaní. Věty na konci písně Iturn around, find a gun on the ground / Cock it, put it to my brain /Scream „Die Shady“ and pop it (Otočím se, zvednu ze země pistoli /Natáhnu ji, dám si ji k hlavě / Zařvu „Chcípni Shady“ a vystřelím)naznačuje, že se Eminem jako Slim Shady už nevrátí.

V den vydání alba Curtain Call, 6. prosince 2005, Eminem popřel, že byv branži končil, ale opět potvrdil informaci o přestávce - „Můj životje teď v bodě, kdy nevím, kam se má kariéra ubírá….Proto jsme albumnazvali Curtain Call, protože může být poslední. Prostě to nevíme.“

Eminem se na podzim 2006 podílel na singlu Smack That zpěváka Akona,který prohlásil, že Eminem nekončí a chystá nové album. To by se měloobjevit na konci roku 2007. V prosinci 2006 vydal Eminem album TheRe-Up - kompilaci, která sloužila hlavně pro uvedení nových rapperů vShady Records (Stat Quo, Ca$his a Bobby Creekwater).

V roce 2009 vydal album Relapse.
Vložil: berdana ¤