Kuřecí čtvrtky omyjeme, zbavíme kůže, osolíme a obalíme v trojobalu. Zapékací mísu dobře vymažeme máslem, vložíme obalené kousky kuřete, zalejeme smetanou na vaření, přikryjeme vrchním dílem mísy a dáme do trouby zapékat. Asi za 25 minut vrchní díl zapékací mísy odstraníme a dopékáme ještě asi 15 minut.
Zapečená kuřecí prsa s bramborami a smetanou
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji z obou stran. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vymažeme máslem pekáč a na dno naskládáme brambory do výšky asi 2 cm. Na brambory položíme maso zabalené do plátků anglické slaniny a na maso naskládáme zbytek bramborových plátků. Do smetany vmícháme sůl, kmín a prolisovaný nebo utřený česnek a nalijeme ji na brambory. Pečeme v předehřáté troubě při 220 stupních asi 20 minut zakryté alobalem nebo vrchním dílem pekáče do změknutí brambor. Pak posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.
Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Citróny omyjeme a nakrájíme na plátky, česnek oloupeme a posekáme. Květák, mrkev, chřest, lahůdkové cibulky a cukrový hrášek očistíme, květák rozebereme na růžičky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme a kerblík opereme. V pánvi rozehřejeme tuk nebo olej a řízky na něm opékáme po každé straně 10 minut. Vyjmeme je a udržujeme teplé. Výpek rozředíme vývarem a vinným octem, přidáme citrón a česnek a povaříme asi 10 minut. Osolíme, opepříme a přisladíme medem. Nakonec do pánve znovu vrátíme maso. Zeleninu opečeme na tuku. Řízky, zeleninu i omáčku rozdělíme na talíře, ozdobíme kerblíkem a podáváme s různě upravenými bramborami.