Ingredience
500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, citronová kůra, 1 kostka (42 g) droždí, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce posekaných mandlí, špetka soli
krém: 500 ml mléka, 3-4 lžíce cukru, 1 sáček mandlového pudinku
Postup
Do vlažného mléka zamícháme lžíci mouky, lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme přikryté vzejít.
Máslo utřeme s cukrem, postupně přidáme rum, citronovou kůru, celé vejce a žloutky. Důkladně vyšleháme. Pak vmícháme mouku, sůl, kvásek, rozinky a mandle. Vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout.
Formu vymažeme, můžeme do ní vhodit hrstku mandlových plátků a vložíme nakynuté těsto. Ve formě necháme ještě chvíli kynout. Upečeme pomalu ve vyhřáté troubě (170°C, cca 50-60 minut).
Řez vychladlé bábovky můžeme přelít teplým uvařeným pudinkem.