29.Duben 2010

Ingredience

ořechové korpusy: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 lžíce oleje, 90 g mletých ořechů, 60 g hladké mouky - to všechno dvakrát
světlý korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 160 g hladké mouky
krém: 500 g másla, 400 ml mléka, 1 zlatý klas (nebo vanilkový pudinkový prášek), 2 lžíce krystalového cukru, cca 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 4 vrchovaté lžíce smetanového kapučína (prášek), 2 lžíce rumu
poleva: 140 g ztuženého tuku (omega), 280 g moučkového cukru, 4 lžíce mléka
dále: rum, marcipánové ozdoby, mleté ořechy

Postup

Upečeme dva ořechové korpusy a jeden světlý, postupujeme podle receptu na dortový korpus. Necháme je vychladnout.
Z mléka, prášku a krystalového cukru uvaříme hustý pudink, za občasného promíchání necháme vychladnout.
Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do běla a po lžících zašleháváme pomalu vychladlý pudink. Pak po lžících vešleháme kapučíno, podle chuti dosladíme a nakonec vešleháme rum.
Jeden ořechový korpus pokropíme rumem a potřeme menší polovinou krému. Přiložíme světlý korpus, opět vydatně pokropíme rumem a potřeme krémem, trochu krému si necháme. Druhý ořechový korpus pokropíme rumem a touto stranou přiložíme na krém. Celý dort pomažeme z boku krémem, obalíme mletými ořechy a dáme ztuhnout do ledničky.
Pořádně ztuhlý dort překlopíme "vzůru nohama", tím docílíme absolutně vodorovného povrchu.
Připravíme cukrovou polevu, podle potřeby obarvíme a polijeme jí dort. Po zatuhnutí dozdobíme zbylým krémem a ozdobami.
Průměr 30 cm, výška 10 cm, 3 kg

Ořechový dort
Vložil: berdana ¤