Celerové placičky
Potřebujeme
- 250 g celeru
- 100 g šunky
- 100 ml sladké smetany
- 3 vejce
- lžíce jemně nasekané celerové nebo petrželové natě
- sůl, pepř, koření podle vlastní chuti
- strouhanku podle potřeby
- tuk na smažení
Jak na to
Hrubě nastrouhaný celer zalijeme vodou, osolíme, povaříme doměkka, scedíme, dáme do misky.
Vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, koření, jemně nakrájenou šunku a nať. Zahustíme strouhankou do kašovité konzistence, podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Lžící děláme na pánvi hromádky, lehce je stlačíme na placičky a zvolna po obou stranách usmažíme.
Podáváme samotné se salátem, s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
Klouzáky
Potřebujeme
- 1 kg oloupaných syrových brambor
- 1 vejce
- 100 g hrubé mouky
- 60 g strouhanky
- 1 menší cibuli
- 30 g másla
- sůl
Jak na to
Oloupané syrové brambory nastrouháme, polovinu vyloučené tekutiny slijeme, do brambor přidáme vejce, strouhanku, mouku, směs osolíme a pečlivě ji promícháme.
Lžící, kterou vždy namočíme do vroucí vody, vykrajujeme noky, které vkládáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Podle velikosti je vaříme 8 až 10 minut.
Podáváme je polité osmaženou cibulkou a případně se syrovým kysaným zelím.